A Makói Városi Televízió Híradó Extra műsorában Czirbus Gábor alpolgármester és Kovács Sándor önkormányzati képviselő reagált a 70 év feletti lakosoknak juttatott Erzsébet-utalványokkal kapcsolatos vádakra.

Néhány nappal ezelőtt felkapta az országos média is, hogy Kovács Sándor önkormányzati képviselő személyesen viszik ki karácsony előtt a 70 év feletti lakosoknak Erzsébet-utalvány formájában juttatott „ajándékot”.

Az újságírók és kommentelők főleg ez utóbbi kifejezésen pörögtek ezerrel, kifogásolva azt is, hogy „az állampolgárok adóforintjaiból” ajándékoz az önkormányzat. Többek között ez volt a téma a Makói Városi Televízió Híradó Extra műsorában is nemrég, amelynek Czirbus Gábor alpolgármester és Kovács Sándor önkormányzati képviselő volt a vendége.

– Én úgy gondolom, hogy karácsonykor ajándékozni szoktunk. Ez kifejezés kérdése, én rettenetesen meg vagyok lepődve, hogy egyes sajtóorgánumok újságírói ezt találták a legnagyobb kivetnivalónak, merthogy ez az adófizetők pénzéből van. Makó város adóbevételét ha elkezdenénk elemezni, akkor az adófizetők forintja is természetesen a bevételek között egy bizonyos soron benne van, de messze nem a legjelentősebb mértéket képviseli. – utalt a műsorban Kovács Sándor arra, hogy az adóbevételek között bőven a legnagyobb tétel az iparűzési adó.

Az időseknek juttatott Erzsébet-utalványok tehát az össz adóbevételből kerülnek elkülönítésre, nem feltétlenül abból, amit mondjuk a makóiak a kommunális adóból, vagy gépjármű adóból fizetnek. Az önkormányzat 2014-ben határozott ennek a támogatási formának a bevezetéséről, Kovács Sándornak ez a harmadik képviselői ciklusa, korábban ilyen nem volt, akkor a bevételt máshogyan osztották szét.

– Az akkori városvezetés máshogyan gondolkodott, a szűkebb vezetői garnitúrát igyekezett kellően jutalmazni. Jó gazdasági eredményekre voltak olyan vezető beosztású emberek, akik néhány százezer forintos jutalomban részesültek, ezzel ismerték el a munkájukat. Mi a 70 éven felüli nyugdíjasoknak adjuk vásárlási utalványok formájában ezt a támogatást. – mondta el a műsorban Kovács Sándor.

Azt is sokan kifogásolták, hogy miért csak a 70 éven felülieknek ad a város támogatást, ezzel kapcsolatban Czirbus Gábor perceken keresztül sorolt a műsorban hasonló intézkedéseket. Az alpolgármester többek között kiemelte, hogy a 65 év feletti 1-2 fős háztartásokban eltörölték a hulladékszállítási díjat (éves szinten 30 millió forint), a bébikötvényt pedig 40 ezer forintról 100 ezer forintra emelték, fiataloknak ingyen telkeket biztosítanak, vagy például Makó Számít Rád ösztöndíjprogramot indítottak.

– Igyekszünk minden korosztályt támogatni. Ez annak köszönhető, hogy minden évben szigorú gazdálkodást folytatunk, és nagyon odafigyelünk a költségvetésre. – hangsúlyozta Czirbus Gábor.

Mindkét képviselő kiemelte azt is, hogy a karácsony előtti személyes látogatás az időseknél nagyon fontos, mert sok olyan kérdéssel fordulnak hozzájuk, amelyeket máskor nem tudnak feltenni.

– Ha utcafórumot vagy bármilyen lakossági fórumot szervezünk, akkor 30-50 emberrel tudunk találkozni, de hogy 400-al nem, az biztos. – mondta el Kovács Sándor arra utalva, hogy ő a saját körzetében körülbelül ennyi lakoshoz ment most el személyesen.

A Makói Városi Televízió Híradó Extra műsorát itt tudják visszanézni:

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest