Hírek Kiemelt hírek Makó

Sátrat kapott a 33 méteres medence

Idén első alkalommal emeltek sátrat a harminchármas medence fölé a fürdőben. Ez nagy segítség mind az oktatási intézmények, mind a Makói Úszó Klub Sportegyesület számára, ugyanis így nem csak a Tanuszodában tudnak órát tartani.

A téli szezonban is lehet úszni a kinti, 33 méteres medencében a Hagymatikum Gyógyfürdő udvarán: idén első alkalommal húztak sátrat a medence fölé, így aki az alacsonyabb hőmérsékletű vízben szeretne tempózni, megteheti. Kiss Tibor, a Makói Úszó Klub Sportegyesület edzője és Kovács Gábor testnevelő tanár megerősítette: a fürdőtől ez egy remek ötlet volt, hogy a 33-as medencét is használhatóvá tették a tél idejére is, ugyanis sokszor kicsinek bizonyult a Tanuszodában található beltéri tanmedence.

– A gyerekekkel nap mint nap itt vagyunk, a hét mind az öt napján és jó másfél órát szoktunk úszni. Ez egy jó kezdeményezés volt a fürdő részéről, ugyanis a kinti medence hőmérséklete, a levegő páratartalma az edzés és a versenyúszás szempontjából tökéletes – fogalmazott Kiss Tibor. 

Mióta bevezették a tanórai úszásoktatást is, télen a 25 méteres beltéri tanmedencéhez szorultak a diákok, az egyesület versenyzői, illetve a fürdővendégek is. Kovács Gábor elmondta, sokat beszélgetett a fürdőzőkkel és úszóedzőkkel is és egyhangúlag kijelenthetik, hogy nagy hiányosság volt a kültéri medence télen. Már most kisebb tömeget tapasztalnak az oktatási intézmények a Tanuszodában. Egy másik korábbi nagy probléma is megoldódott azzal, hogy sátrat húztak a medence fölé.

– A hőfok kérdése mindig problémás volt, hogy kinek, melyik az ideális. Az oktatás szempontjából a melegebb víz a jobb a kicsiknek, mivel abba bátrabban belemennek és jobban el is tudják viselni kevesebb mozgással is az oktatást. Viszont, aki szeret úszni, annak egy hidegebb hőmérsékletű víz való. Ezáltal, hogy a kinti medence hidegebb hőfokot kapott, ez az úszóknak kedvezhet – mondta a pedagógus.


Már most is vannak, akik a 33-as medencét
 választják.

Nagy Antal már közel négy évtizede jár a makói fürdőbe. Úgy véli, jó lépés volt a sátor felhúzása a 33-as medencére, mint egykor az 50 méteresre. Bár ő a délelőtti órákban szeret tempózni, délután is többször visszamegy az uszodába. Szerinte már most látszik, hogy kisebb a Tanuszodában a tumultus, mint egy évvel ezelőtt. Hozzátette, sokan nem tudják, hogy a 33-as medence is működik, de a régi úszók között már terjeszti a jó hírt.