Hírek Kiemelt hírek Makó

Életet menthetnek a füstérzékelők

A „Ne gyújtsa! Gyűjtse!” országos program részeként Csongrád megyében 40 füstérzékelőt szerelnek fel; Makón és a környező tanyavilágban összesen öt készülék kerül átadásra, a katasztrófavédelem jóvoltából a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével.

– A projekt keretében az országban több helyen osztanak a rászorulók részére jelzőberendezéseket, Csongrád megyében 40 darabot osztottak szét, ebből Makóra öt darab került – fogalmazott Kómár Mátyás – Az első három darab Makón került felszerelése, kettő pedig a Rákos-Bogárzói tanyavilágban, hiszen itt is élnek emberek, itt is van tűz, és őket is kell védeni, óvni – hangsúlyozta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Makói Csoportjának vezetője.

– Nagyon örülök neki, hallottam már több tanyáról, ami éjszaka kigyulladt, és ott égtek bent a jószágok vagy akár az emberek is. Boldog vagyok, hogy nem kell tovább félnünk emiatt – mondta el Mészáros Sándorné. Mint elárulta: otthonukban az érzékelő a kislánya szobájába került, ami központi helyen, így mindenki meghallja majd a lakásban.

Rácz Józsefnél is a mai napon szerelték fel az érzékelőt a katasztrófavédelem munkatársai. Mint elmondta: jó dolognak tartja, hiszen az eszköz hamarabb jelez, minthogy az emberek észlelik. Kérdésünkre elárulta, születése óta tanyán lakik, náluk még nem volt tűzeset, de az évek során látott már máshol, sőt, segített is annak eloltásában.