Hírek Kiemelt hírek Makó

Közel 500 millióból újul meg a Juhász Gyula református iskola

Több mint kétszer akkora tornaterem, sportpálya bővítés, az épület bővítése, lőtér kialakítása, ez várható a közeljövőben a Belvárosi Református Egyházközség által fenntartott intézményben. Makó összes középiskolája fejlődött az elmúlt 4 évben.

– Abból, hogy nyertes lett a pályázatunk, számomra az látszik, hogy a kormány határozott célja, hogy ne csak az önkormányzati és állami fenntartású intézmények kerüljenek felújításra hanem az egyháziak is. – mondta el Kondrát Zoltán a Belvárosi Református Egyházközség által iskola felújításra nyert mintegy 500 millió forintos támogatásról.

Az elnöklelkész beszámolt arról is, hogy jelenleg a szerződéskötés előkészítése van folyamatban, ez pénteken megtörténik, a kiviteli tervek elkészítése pedig várhatóan márciusban fejeződik be.

A beruházás során az épület északkeleti szárnya egy új emeletet kap, amelyben edzőterem, nyelvi labor, egy fizika és egy biológia tanterem lesz. A jelenlegi mintegy 200 nm2 –es tornatermet 500 nm2 –esre bővítik, ehhez további 300 nm2 –en új öltöző, szertár, tanári szobák épülnek. Felújítják a szabadéri sportpályát, és 100 nm2 –en kialakításra kerül egy interaktív lőtér is.

Farkas Éva Erzsébet polgármester kiemelte, az egyházközség mostani nyertes pályázatával együtt most már a város összes középiskolájában sikerült komoly fejlesztést elérni, a Galambban 400, a Návayban 100, a JAG-ban 150, a Juhász Gyulában pedig 500 millió forint értékben.

– Önkormányzati szinten kiemelt fontosságú, hogy az oktatás szereplőit segítsük, az általános iskolás korosztályban beiskolázási támogatást biztosítunk, idén 1650 fő számára, a pedagógusok számára pedig minden évben alapítványon keresztül jutalmazási rendszert alakítottunk ki. Éves szinten 6-8 millió forintot osztunk ki a városban dolgozó mintegy 500 pedagógus számára. – hangsúlyozta a polgármester, aki gratulált az egyházközség sikeres pályázatához.

A térség országgyűlési képviselője szerint Makón tudatos építkezés zajlik, az iparűzési adóbevétel az elmúlt hat évben megduplázódott, a munkanélküliség 3 százalék alatt van. Lázár János az egyházközség pályázatával kapcsolatban hangsúlyozta, nagyon pontos és jól előkészített volt, így nem volt nehéz mellette lobbizni.

– Amikor elkezdtük a közös munkát a városban, az egyik legsúlyosabb kihívás volt, hogyan tudják a tanulók számára a tudás megszerzésének feltételeit biztosítani az intézmények. Ezért döntött úgy a kormány, hogy az iskolákat kiemelten támogatja. – fogalmazott Lázár János, majd hozzátette az oktatási intézmények munkáját emellett is számos beruházás segíti Makón, elég csak a könyvtárépítésre, a sportuszoda beruházásra, vagy éppen a kézilabdacsarnok megvalósulására gondolni.