Az Európai Parlament migránspárti többsége ismét napirendre veteti a migránsvízum ügyét – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A migránspárti többség nem tud belenyugodni abba, hogy a migránsvízum bevezetésére vonatkozó előterjesztés nem kapta meg a szükséges többséget novemberben, ezért a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság ismételten napirendjére tűzi azt – közölte a politikus.

A novemberi szavazáson a bevándorláspárti magyar politikusok – Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a DK, Szanyi Tibor, az MSZP és Jávor Benedek, a Párbeszéd képviselője – a migránsvízum bevezetése mellett voksoltak, a Fidesz és a KDNP képviselői azonban a lehető leghatározottabban elutasították, és így tesznek majd a bizottság ülésen, valamint – ha arra kerül a sor – a decemberi plenáris ülésen is – tette hozzá.

Az Európai Parlament (EP) migránspárti többsége egy “nyilvánvalóan jogszerűtlen” eljárás keretében újra napirendre tűzi a témát annak érdekében, hogy az EP decemberi plenáris ülésén ismét szavazni lehessen róla – mondta a képviselő.

Úgy fogalmazott, ilyen eset még nem fordult elő az Európai Parlament történetében. Úgy néz ki, ha a migrációt támogató, bevándorláspárti előterjesztésről van szó, akkor mindegy, mit írnak elő a jogszabályok, “fittyet hánynak” rájuk – mondta a politikus. Elmondása szerint a migránsvízumot az Európai Unió országainak nagykövetségein lehetne igényelni, és az EU területére egyszeri belépést tenne lehetővé.

Az igényléskor semmifajta ellenőrzésen nem kellene keresztülmenni, automatikusan megkaphatná bárki, és csak az EU-ban indulna el a menedékkérelmeket elbíráló eljárás – közölte Deutsch Tamás. Az előterjesztés – az EU külső határainak védelme, a belépés előtti szigorú ellenőrzés és a helyben való segítségnyújtás helyett – olyan rendszert alakítana ki, amelynek segítségével pofonegyszerűen el lehet kerülni, hogy valaki illegális bevándorlóvá váljon – emelte ki.

Arra azonban nem ad választ a tervezet, hogy a vízummal érkezők szabadon mozoghatnak-e az EU területén, hol és milyen módon kell jelentkezniük, valamint hogyan folyna le menedékkérelmük elbírálása – tette hozzá.

Deutsch Tamás azt mondta, a migránsvízum túlmutat az ENSZ migrációs paktumán is, ilyen “őrült elképzelés” még abban sem szerepel. Kitért arra is, hogy a Fidesz és a KDNP EP-képviselői írásbeli kérdéssel fordultak az Európai Bizottság elnökéhez a “migránskártyákkal” kapcsolatban, választ azonban még nem kaptak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest