Bár az ellenzéki pártok egytől egyig elítélik a jobbikos Szávay István zsidógyűlölő kijelentéseit, a Jobbikkal való együttműködéstől egyikük sem zárkózik el – írja a hirado.hu. Saját pártjában a jelek szerint fel sem merül a kizárás lehetősége, a szóvivő szombaton arról beszélt, hogy ő már meg is bocsátott Szávay Istvánnak.

Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője, Gurmai Zita, az MSZP Nőjogi tagozatának elnöke, Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, és az LMP társelnöke is elítélte Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő viselkedését.

A héten került nyilvánosságra egy olyan hangfelvétel, amelyen Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője azzal büszkélkedik párttársainak a májusi kongresszuson, hogy előző este egy szórakozóhelyen leütött egy zsidó nőt, aki felismerte őt, és megjegyzést tett a Jobbik politikájára.

Az újságírók azt is megkérdezték az ellenzéki képviselőktől, hogy a hangfelvétel befolyásolja-e a Jobbikhoz való hozzáállásukat. A DK-s Gréczy Zsolt nem is a kérdésre válaszolt. Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke szerint a két dolognak semmi köze egymáshoz. A Párbeszéd szerint maximum megnehezülhet a közös munka. Az LMP számára pedig a Jobbik továbbra is potenciális szövetséges.

Szávay István egyébként elismerte, hogy ő hallható a felvételen, bár saját bevallása szerint túlzásba esett a történetmesélés közben, valójában nem ütötte meg a nőt, csak viccből mesélte ezt barátjának. Azt is közölte, hogy azonnali hatállyal lemond tisztségeiről. A Parlamentben viszont tovább folytatja a munkáját.

A Jobbiknak ez pedig elég. A párt szóvivője szombaton azt mondta, keresztény emberként ő megbocsájtott Szávay Istvánnak. A Jobbikban nagyjából a párt fennállása óta akadnak példák antiszemitizmusra. A párt jelenlegi elnök-helyettese néhány éve meg listázta volna a zsidó származású parlamenti képviselőket. 2011-ben a párt egyik képviselője, Kulcsár Gergely beleköpött a holokauszt áldozatainak emléket állító vascipők egyikébe. Kulcsár Gergely azóta is tagja a Jobbiknak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest