A Zomborról Mindenkinek előadássorozat negyedik részében a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör szervezésében az érdeklődők százéves zombori üveg fotónegatívokat is megcsodálhattak, illetve testközelből ismerhették meg a nedves kollódiumos fotografálás technikáját és folyamatát is.

A kiállítás mellett elsőként Borsi Sándor előadását hallgathatták meg a résztvevők az Ady Endre Művelődési Házban a százéves zombori negatívokról, majd Kis Lajos amatőr fotográfus nedves kollódiumos bemutató fotózására került sor.

A fotográfus portálunknak elmondta: több féle üveges technika is létezik, a kiállított darabok szárazlemezre készültek, amelyet pedig bemutatott az egy annál is régebbi, nedves kollódiumos eljárás. Mint elárulta, ennek az egyik legnagyobb része maga alapanyagok előállítása, ráadásul többféle vegyszert kell tisztán tartani.

– Mostanában a retro korát éljük, nagyon sokan rajonganak a régi dolgokért. Igazából ez a fajta technika soha nem tűnt el, de valóban, Magyarország egy 10-20 között van azoknak az embereknek a száma, akik aktívan művelik. Ez egy elég összetartó társaság, és ezek az eszközök elkészíthetők házilag a mostani fényképezőgépekkel ellentétben is – hangsúlyozta Kis Lajos, hozzátéve: maga is készített már, illetve renovált is, ezek mellett kapott és vásárolt is eszközöket.

A bemutatón a résztvevők nemcsak elméletben hallhattak a technikáról, hanem a gyakorlatban meg is tekinthették, hogy hogyan válik egy üveglap fotóvá, körbeadhatták az elkészült alkotásokat, illetve kérdezhettek is az előadótól.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest