December 1-ét 1988-ban nyilvánította az AIDS elleni küzdelem világnapjává Egészségügyi Világszervezet (EVSZ). Célja a lakosság mozgósítása a HIV-fertőzés és az AIDS betegség elleni küzdelemben, valamint a biztonságos szexuális élet fontosságának tudatosítása. 

A HIV világjárvány, a 21. század egyik legnagyobb kihívást jelentő fertőző betegsége, hiszen a világon a HIV-fertőzöttek kb. 50%-a a 15-24 éves kor közötti fiatal, akik nagyobb része szexuális úton, kisebb része kábítószer használat miatt lett HIV-fertőzött.

A fertőzés a fertőzött személy testnedveiben, illetve váladékaiban (vér, ondó, hüvelyváladék) lévő vírustartalmú sejteknek a közvetítésével vihető át másik személybe. 
Terjedési módja elsősorban szexuális érintkezés, de létrejöhet azonban a fertőzés intravénás kábítószer-élvezők közös tű, fecskendő használata; vér, vérkészítmények, vérrel, váladékokkal szennyezett orvosi eszközök, műszerek használata; sérült bőr, nyálkahártya kontaminációja; szerv-, szövetátültetés révén. Vertikálisan, a fertőzött anyáról a gyermekre: az embrió/magzat fertőződése a méhlepényen keresztül vagy a szülés körüli időszakban, valamint az anyatejes táplálás során is terjed.
Nem terjed a vírus izzadtság, könny, nyál, vizelet és széklet útján. Ugyancsak nem adható át kézfogással, közös evőeszköz, fürdőkád, WC használattal, köhögéssel, tüsszentéssel, rovarok csípésével.

A Nemzeti AIDS Stratégia (2010) kiadványa alapján, hatékony és folyamatos kommunikációs munkával tudatosítani kell azt a tényt, hogy 
• a HIV/AIDS-fertőzés veszélye jelenleg is fennáll a világon és Magyarországon,
• a HIV-fertőzés megfelelő magatartással elkerülhető,
• a vírus bárkit megfertőzhet korra, nemre, szexuális orientációra való tekintet nélkül,
• minél korábban kerül a HIV-fertőzés felismerésre, annál hosszabb ideig élhet a fertőzött egészséges életet (megfelelő gondozás és kezelés mellett).

A vírussal fertőződést követően hosszú évek is eltelhetnek, míg annak ténye kiderül, azonban ez idő alatt is tovább adható a vírus, vagyis a fertőzött személy tudtán kívül fertőzhet másokat, illetve sérül a megfelelő időben megkezdett orvosi kezelésben való részvétel lehetősége is. Orvosi kezelés nélkül fokozatosan gyengül a szervezet védekező rendszere, utat engedve más fertőzéseknek és egyéb kóros állapotoknak, amelyek végül a beteg halálához vezetnek.
A megelőzés elsődleges módszerei: a monogám partnerkapcsolat, gumióvszer használata szexuális érintkezés során, valamint a kábítószer-használat kerülése. A fecskendővel való terjedés visszaszorítását célozza az egyszer használatos fecskendők használata.

A fertőzés leggyakoribb közvetítői, azaz a fő kockázati csoportok:
• férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak,
• intravénás kábítószer-használók,
• szexmunkások (e három együtt: magas kockázatú csoportok), valamint
• a felsoroltak szexuális partnerei.

A HIV/AIDS-megelőzés, olyan más egészség-megőrzési témakörökkel kapcsolható össze az egészségfejlesztő munkában, mint a nemi úton terjedő fertőzések, az intim higiéne, a családtervezés és a fogamzásgátlás. A HIV-fertőzés elméletileg 100 %-ban megelőzhető! A felvilágosítás, az ismeretterjesztés életet menthet!

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztálya Szeged, Derkovits fasor 7-11. szám alatti orvosi rendelőjében minden héten, szerdán 12:00-16:00 óráig és csütörtökön 7:30-11:30 óráig bárki anonim módon, térítésmentesen ellenőrizheti egy vérvételt követően, hogy fertőződött-e a HIV vírussal. Amennyiben a fertőzéssel, annak terjedésével és a betegséggel kapcsolatosan kérdés merül fel, arra is szakemberek adnak szakszerű felvilágosítást.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest