Makó Színes

A hipoglikémiáról is beszéltek a diabétesz világnapján

Az inzulin felfedezőjére, Frederick Bantingra is visszaemlékeztek a Makói Cukorbetegek Egyesületének tagjai. A diabétesz világnap alkalmából megrendezett programjukon meridián tornáztak és a cukorbetegekre leselkedő veszélyekről is hallgattak előadást.

Makón már közel 30 éve működik a Makói Cukorbetegek Egyesülete: jelenleg 45 taggal működik az egyesület, amely földeáki és csanádpalotai tagokkal is rendelkezik. Fülöp Kálmánnét nemrég választották meg elnökké, miután Vízhányó Mihály elhunyt.

– Én 32 éve vagyok cukorbeteg, de mindig is benne voltam az vezetőségben. Szívesen csinálom az elnöki feladatokat, miután Mihály halál után megválasztottak – fogalmazott Fülöp Kálmánné Ági néni. Az egyesület minden hónap utolsó péntekén tart foglalkozást a Hajnal utca 22. szám alatt.

A mai napon a diabétesz világnap alkalmából is gyűltek össze: az elnök elmondta, Frederick Bantingra is megemlékeznek, aki nélkül a cukorbetegek nem élnék túl ezt a betegséget.

– Banting volt, aki felfedezte az inzulint 1922-ben barátja halála után. A felfedezés emberek millióinak lett megmentője – tette hozzá Ágnes.

Nemcsak a világnap alkalmából, hanem az egyesület összes találkozóján részt vesz dr. Kádár Csilla belgyógyász főorvos és dr. Bárdos János belgyógyász-diaetológus. Kádár Csilla a cukorbetegre leselkedő hipoglikémiáról, a vércukorszint esésről is tartott előadást.

navigate_before
navigate_next

– Sok cukorbeteg azt hiszi, észreveszi, ha baj van, azonban ez nem igaz: sokaknál alvás közben is előfordul a vércukorszint súlyos esése, amelyet esetleg csak a reggeli mérésnél vesznek észre, vagy arról, hogy izzadtan, kialvatlanul és rossz közérzettel kelnek – mesélte a főorvos. Hangsúlyozta: a vércukorszint esése napközben is előfordul, a családtagok onnan vehetik észre egy betegnél, hogy baj vagy, hogy hirtelen hangulatváltozása lesz az illetőnél, vagy a szívrohamhoz hasonló tüneteket produkál. A délután során Vincze Sándornéval meridián tornáztak is a klubtagok, illetve vacsorát is szerveztek.