A szocialista vezetésű szegedi önkormányzat nemcsak a Szeviépbe, hanem a hódmezővásárhelyi K’Art építkezési vállalkozásába is tolta a százmilliókat a PestiSrácok birtokába került dokumentumok szerint. A portál azt írja, egy év alatt két projektben közel 700 millió forint értékű munkával támogatták meg a csődbűncselekménnyel vádolt vásárhelyi céget. A K’Art tulajdonosa Kendi Imre jobbikos politikus, Márki-Zay Péter szoros szövetségese.

Egy szövevényesebb háló rajzolódik ki Szeged szocialista városvezetése és a korrupciógyanús ügyekbe keveredett építési vállalkozások között. Ahogy azt részletesen be is mutattuk, a közbeszerzési tájékoztató nyilvános adataival alátámasztva, MSZP-s politikusok ezer szállal kötődnek a milliárdos csődbűntett miatt elítélt cégvezetőkhöz, annak a Szeviépnek a vezetőihez, amely több száz kisvállalkozót megkárosítva, tönkretéve 6 és fél milliárd forintot tüntetett el – olvasható a PestiSrácokon.

Hódmezővásárhelyen egy jobbikos politikus családi cége, a K’Art. Építő Zrt, illetve cégcsoport körül robbant ki botrány. Itt a “Balogh Imsi Sportcsarnok” PPP konstrukcióban történt építése során vált köddé 800 millió forint. Ez az ügy 2007-re datálható. A büntetőper ugyancsak csődbűntett vádjával 2017 óta tart. Ez a vállalkozás 60 alvállalkozót nem fizetett ki.

Az egyik tulajdonos, Kendi Imre ezer szállal kötődik a Jobbikhoz. Nemcsak tagja a pártnak, hanem 2014-ben az önkormányzati választáson a Jobbik listavezetője is volt Vásárhelyen. Így mandátumot is nyert, de végül lemondott, és nem ült be a testületbe. De nem csak jobbikos kapcsolata nyilvánvaló. Jó barátja a polgármesternek, Márki-Zay Péternek is – így a PestiSrácok.

A K’Art Építő Zrt. 2007-től 2013-ig működött. A K’Art cégcsoporthoz tartozó K’Art Építész Stúdió Kft. és a K’Art House Kft. pedig a kilencvenes évek végétől ugyancsak 2013-ig, amikor a vállalkozások fizetésképtelenség miatt felszámolás alá kerültek. Pénzügyi mutatóik szerint 2010-ben még több mint 1,5 milliárd forint volt a cég bevétele, amely 2013-ig folyamatosan csökkent. Még 2011-ben is több mint 1,2 milliárd folyt be a kasszába. A 2010-ben kötött szerződések és 2011-ben befejezett szegedi kivitelezési munkák után Botkáék ehhez közel 700 millióval járultak hozzá. A nagy megrendelések ellenére 2011-ben a K’Art már százmilliót meghaladó veszteséget könyvelt el – írja a lap.

A PestiSrácok hozzájutott azokhoz a közbeszerzési mutatókhoz, illetve szerződésekhez, amelyek a két munkát részletezik. A dokumentumok szerint a Tisza-parti Általános Iskola D épületében XXI. századi körülmények kialakítására, akadálymentesítésére, illetve ehhez kapcsolódó eszközbeszerzésre 2010. 06. 19-én szerződtek, 260 millió forint értékben. A Tisza-parti Általános Iskola és Óvoda összesen 3604 négyzetméter alapterületű A, B, C épületében  XXI. századi körülmények kialakítására, akadálymentesítésére és liftépítésre pedig 2010. 07.06-án, csaknem 432 millió forint nettó értékben. A szerződést többször is módosítani kellett, mivel a kivitelező a műszaki átadásra haladékot kért.

Még Szeged honlapján is beszámoltak róla, hogy Botka és a K’Art jobbikos cégvezetője együtt adták át a Tisza-parti Általános iskola felújított tornatermét.

A PestiSrácok közérdekű adatigénylést küldött a korrupciógyanús ügyletek tisztázása érdekében Szeged Város Önkormányzatának, hivatalos tájékoztatást még nem kapott a portál, és ha ez nem változik, bírósághoz fordul.

 

Forrás: pestisracok.hu

A borítóképen Botka László és Kendi Imre látható. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest