A testületi ülésre ismét nem jött el Zeitler Ádám, pedig a fideszes képviselők számos kérdést akartak feltenni neki. A közös képviselőség kapcsán eleinte Török Miklós is érzékelt összeférhetetlenséget, ám mivel szerinte kiderült, hogy nem ütközik törvénybe, ezért úgy véli, csak etikai kérdéseket vet fel.

Az októberi után a novemberi testületi ülésen sem vett részt Zeitler Ádám, a Jobbik önkormányzati képviselője, ezért most sem tudták neki nyilvánosan feltenni a párt helyi szervezetéhez kötődő botrányokkal kapcsolatos kérdéseket.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kiss Attila makói elnöknek hétfőn összeférhetetlenség miatt szüntették meg a megyei képviselői megbízatását, Zeitler Ádám pedig az önkormányzati képviselősége mellett társasházi képviseletet is vállalt, ami több képviselő szerint is aggályos.

Hadik György, mint az ügyrendi bizottság elnöke, arra hívta fel a képviselőtársai figyelmét, hogy próbálják elkerülni a hasonló eseteket, mert nagyon kellemetlen, ha egy összeférhetetlenség esetén az adott bizottságnak intézkednie kell.

– Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani, de úgy látom van egy olyan makói pártpolitika, amelyik lesöpri ezt az asztalról, és nem foglalkozik vele. Sajnálom, hogy a Jobbik nem a jobbik álláspontot képviseli jelenleg a városban. Ha valaki egy célért küzd, és azt mondja, hogy ő a jobb, akkor vigyázni kell ezekkel a dolgokkal, nem szabad durván beleütközni a jogszabályokba. – mondta el Hadik a Kiss Attila ügyről, hozzátéve, hogy Zeitler Ádámnak, mint korábbi kampányfőnöknek, választókerületi elnöknek, erre fel kellett volna hívja Kiss Attila figyelmét.

Zeitler Ádám közös képviselőségével kapcsolatban azt mondta, bár elég sok embernek nem világos, de a közös képviselők jó része nem ingyen dolgozik (Zeitler állítólag igen), hanem ebből él, és ebben a pozícióban például kötelessége foglalkoznia pályázatokkal is, amelyek eredményességére mint önkormányzati képviselő befolyással lehet.

Czirbus Gábor szerint Zeitler Ádám mindig azt mondja, hogy a helyi politikáról beszéljenek, ne országosról, ezt most nagyon szívesen megtennék, de ha nem jön el akkor ezt nehéz megtenni. Pedig az alpolgármester úgy véli, 30 éve nem volt akkora botrány a makói politikai életben, mint Kiss Attila megyei közgyűlésből való kizárása méltatlanság miatt.

A DK-s Török Miklós megpróbálta megvédeni hiányzó képviselőtársát, mint elmondta, ezeket az ügyeket négyszemközt kellene először megbeszélni Zeitler Ádámmal, ő is érzett összeférhetetlenséget, erről beszélt is vele.

– Úgy gondolom, hogy törvényileg nem ellentétes a két pozíció egymással, etikailag felvet kérdéseket, az ő döntése hogy mit fog ebben lépni. – fogalmazott Török Miklós.

Czirbus Gábor válaszában kiemelte, hogy örül annak, hogy a DK és a Jobbik Makón már kéz a kézben jár és Török Miklós már a Jobbik frakciójának is a tagja, ezt a feltételezést azonban a DK önkormányzati képviselője visszautasította.

A témában szót kért a testületi ülésen részt vevő Lázár János is, kiemelve, hogy részt vett mind az országgyűlési képviselők, mind az önkormányzati képviselők jogállásáról kapcsolatos törvény megalkotásában. A térség országgyűlési képviselője szerint az utóbbi években láthatóan szigorodnak a civil és politikai életben is az összeférhetetlenségi szabályok, a magyar pedig más európai országokkal összehasonlítva is kellő szigorral lép fel.

– Ennek esett áldozatul Kiss Attila képviselő úr is, az esetében véleményem szerint nem az volt a komoly hiba, hogy sajtóorgánumot szervezett, hanem az, hogy nem olvasták el a törvényt, ami feketén-fehéren rendelkezik, hogy médiatartalom-szolgáltató személyként szigorú összeférhetetlenség van. – emelte ki Lázár János.

Hozzátette: arról lehet vitatkozni, hogy helyi szinten, vagy országos szinten a gazdaság, a politika, a média milyen távolságot kell tartson egymástól. Jelenleg azonban vannak bizonyos tevékenységek, amelyekre szigorú összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak. Kiss Attila esetében pedig nehéz is megmagyarázni azt, hogy miért vállalta ezt fel, vagy miért lépett bele ebbe a törvénytelenségbe, és mi volt olyan fontos, amiért ezt az állapotot fenntartotta.

Lázár János Zeitler Ádám esetére rátérve Török Miklós hozzászólására utalva azt mondta, hozzá hasonlóan ő is érez ellentmondást, de szerinte ez egy új típusú probléma, amit meg kell beszélni közösen a Jobbik önkormányzati képviselőjével, és kialakítani ezzel kapcsolatosan egy álláspontot.

– Nem tudnék most állást foglalni a kérdésben, de ez most egy érdekes lehetőség arra, hogy ezt megvizsgálják. Amikor itt van a képviselő úr, akár zárt ülésen vitassák ezt meg, ismertesse az álláspontját. – vetett véget a vitának Lázár János.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest