Hírek Térség

Újabb feljelentés Szeviép-ügyben

Újabb feljelentést tett a Szeviép-ügyben a károsultak egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. Szabó Bálint azért fordult a Legfőbb Ügyészséghez, mert szerinte a napokban, első fokon lezárult perben – politikai befolyásra – nem vizsgálták a mélyebb összefüggéseket – írja a Magyar Idők. Ha Szabó feljelentése nyomán elindul a nyomozás, akkor annak több szegedi közéleti szereplő is az érintettje lehet.

Bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett csődbűntett, pénzmosás és tiltott pártfinanszírozás, továbbá hivatali visszaélés, hivatali vesztegetés, bűnpártolás, zsarolás és fenyegetés, valamint feljelentés elmulasztása felszámolási eljárásban gyanúja miatt feljelentést tett a Szeviép-ügy kapcsán a Legfőbb Ügyészségen Szabó Bálint jogász.

A Szeviép-károsultak egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője az ismeretlen tettesek ellen tett feljelentésben a nyomozás elrendelését, illetve az elkövetőkkel szemben kényszerintézkedés alkalmazását kérte.

A jogász a beadványában kifejtette, hogy a Szeviép-ügyként ismert botrány Szeged legjelentősebb politikai-gazdasági bűncselekménye, amelynek egy kisebb részében november 20-án hozott elsőfokú ítéletet a Szegedi Járásbíróság. Ismert, a Szeviép Zrt. mindhárom egykori vezetőjét elmarasztalták: Oltványi Józsefet öt év két hónap fogházban, Pistrui Lászlót öt év két hónap börtönben, Baranyi Sándort pedig hat év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

A már felszámolás alatt álló, útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó társaság egykor vezető beosztású munkatársait a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben mondták ki bűnösnek.

Az ügyészség mindhárom vádlott esetében tudomásul vette az elsőfokú ítéletet, ám a vádlottak fellebbeztek, így a per a Szegedi Törvényszéken folytatódik.

Szabó Bálint azonban már az ítélethirdetést követően jelezte, hogy az elsőfokú eljárás csupán a felszínt érintette, ugyanakkor a mélyebb összefüggésekre és további bűncselekményekre nem tért, nem térhetett ki. Azzal érvelt, hogy a vádirat korlátozottan tartalmazta a tényállást, mert az annak alapjául szolgáló nyomozás – amelyet szerinte a politika befolyásolt – hiányosan tárta fel azt.

Bár Szabó Bálint ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést, de a feltételezett elkövetők között felsorolt mások mellett helyi vezető baloldali politikusokat, rendőri és ügyészségi vezetőket, valamint a Szeviép-cégcsoport egy sor vezetőjét, illetve felszámolókat is.

A jogász a beadványában ennek alátámasztásaként hangsúlyozta: információik szerint az MSZP-s Botka László és Ujhelyi István a Szeviép-cégcsoport vezetői­vel közösen 2008-ben úgy döntöttek, hogy a jelentős önkormányzati bevételekkel rendelkező céget hagyják bedőlni, a pénzt kampánycélokra kivonják a társaságból, az ügy kapcsán keletkező problémákat pedig a helyi hatóságok és politikai befolyásuk segítségével simítják el, ami szerinte meg is történt.

Ennek megfelelően a nyomozó hatóság nem vizsgálta a Biztonsági Üzem Kft.-t, az annak juttatott pénzek útját, amelyen keresztül heti-havi rendszerességgel 500 millió forint vándorolt vissza a szegedi szocialistákhoz, és az eljárás nem tért ki az önkormányzattól a már csődhelyzetben lévő Szeviépnek átutalt milliárdok sorsára – áll a feljelentésben.