Miközben folyamatosak a keresztény templomok elleni támadások Franciaországban, megkezdik az ország egyik legnagyobb mecsetének az építését Toulouse-ban. Az új mecset majdnem kétmillió euróba kerül, ez mintegy 650 millió forintnak felel meg – írja az Origo.

A Rahma-mecset alapkőletétele december közepén lesz a város polgármestere jelenlétében – írja az Actu Toulouse című helyi lap. A mecset tervei már régóta elkészültek, a Rahma nevű egyesület először a majdnem 4000 m2-es telket szerezte meg a Toulouse-i önkormányzattól még 2017-ben, 234 ezer euróért (kb. 75 millió forint).

Az üzletet a város akkori, mára megbukott szocialista polgármestere ütötte nyélbe,emlékezik vissza Mejdoub Kassous, a Rahma szövetség főtitkára. Aztán az új polgármester egy új területet javasolt, így végül ott fog felépülni a mecset.A költségvetés első fázisa 304 ezer euró (ez majdnem 100 millió forint),azonban hiányzik 134 ezer euró, (kb. 45 millió forint) ezt még össze kell gyűjteni a hívek körében.

A mecsetet 10 év múlva tervezik megnyitni, amennyiben addig sikerül évente 60 ezer eurót összegyűjteni.A helyi migráns hátterű muszlimok adakoznak ugyan, de jelentősebb összegek adományozására nincs anyagi lehetőségük,így külföldről is érkezik támogatás,mintegy 47 ezer eurónyi összegben.

A muszlim szövetség főtitkára szerint a jelenlegi mecset nem biztosít méltó körülményeket a híveknek, péntekenként 900 ember jön össze egy pincében kialakított imahelyen. Régebben, emlékszik vissza Kassous, egy imám segédletével a katolikus Saint Esprit templom adott helyet az iszlám szertartásoknak. Ám szerinte fel kell hozni az iszlámot a föld alól.Az új mecset építése majdnem kétmillió euróba kerül összesen, ez mintegy 650 millió forintnak felel meg.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest