Hamarosan kiosztása kerülhet Csongrád megyében is az a 21 tonna búza, amelyet 263 gazda ajánlott fel jótékonysági programban. Az akcióban összesen 2700 magyarországi és 1900 határon túli gazda vett részt, a felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

– Elérkeztünk egy állomáshoz: a 15 Millió Búzaszem program keretében 2018-ban minden eddiginél nagyobb és jóval több adomány gyűlt össze a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyarországi Gazdakörök Országos Szövetségének szervezésében; 2700 magyarországi és 1900 határon túli gazda ajánlotta fel búzáját – fogalmazott Szél István. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke elmondta: augusztus 25-én tartották a búzagyűjtő napot a megye 7 pontján, ahol 21 tonna búza gyűlt össze, amelyből 9390 kilogramm liszt került megőrlésre. Ebből négyezer kilogrammot az Országos Agrárgazdasági Kamara fog szétosztani, a megyében pedig 5300 kilogramm lisztet osztanak ki a szervezeteknek.

– Úgy gondolom, hogy a gazdakör tagjai szívvel-lélekkel odatették magukat ehhez az akcióhoz, mindenki átérezte azt, hogy mennyire nagy szüksége van erre a hátrányos helyzetű családoknak, embereknek. Nagyon sokszor találkozunk olyan családokkal, akik tényleg nehéz helyzetben élnek, és ez vonatkozik a magyarországi és határon túli magyarokra – hívta fel a figyelmet Kádár József. A Csanád és Térsége Gazdakör elnöke hozzátette: nagy örömmel vesznek részt több éve a programban, nagy szívvel adják át az adományokat, ráadásul egyre többen jelentkeznek is; az idei évben a gazdakör mintegy fele vett részt aktívan az akcióban.

– Nem tudom, hogy tudják-e, hogy régi paraszt eleink hogy nevezték a búzát? A búzának a neve élet volt. Én azt gondolom, pláne így karácsony előtt, hogy ez egy nagyon szép szakrális üzenetet is hordoz magában. Különösen az, hogy a magyarok kenyere, a magyar nemzet, a magyar nép, mindenkinek közös kenyerét szimbolizálja ez az immár közel egy évtizede létező akció – fogalmazott Dr. Kószó Péter. A programban résztvevő Johannita Segítő Szolgálat Délkelet-magyarországi csoportjának elnöke kiemelte: köszönet és hála illeti azokat a parasztgazdákat, akik a terményeket összeadták.

Rózsavölgyi József szegedi önkormányzati képviselő kiemelte Szabó Károly falugazdász munkáját és segítségét, illetve hozzátette: A Böjte atyának szánt nagy búzamennyiség és liszt kapcsán fogalmazódott meg bennük, hogy ez akkora mennyiség, amekkorát nem tudnak felhasználni, így jött az az elképzelés részükről, hogy az alsóvárosi templomnak adományozzanak, hiszen minden évben decemberben elkezdenek főzni, a hajléktalanokat élelemmel látják el, és ezt javasolták országos szinten is, hogy adjanak olyan szervezeteknek, akik főznek a hajléktalanoknak.

Kómár Mátyás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Makói Csoportjának vezetője elmondta: örömmel vették a kezdeményezést, illetve köszönetét fejezte ki a gazdáknak és a kamarának, hogy gondoltak rájuk. – Adni öröm, úgyhogy nagyon-nagy örömmel fogjuk ezt kiosztani a rászorulók részére, mondhatom ezt mind a makói, mind a többi Csongrád megyei csoport nevében  – fogalmazott Kómár Mátyás.

– Úgy gondolom, hogy a lelkeket is megmozgatja ez az akció – hangsúlyozta Héjjáné Borbás Anikó, a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezet Hódmezővásárhely-Makó térségének vezetője, megköszönve a támogatást.

Bagi Gabriella, az Ágota Alapítvány programokért és támogatásokért felelős ügyviteli testület ügyvezető igazgatója is háláját fejezte ki a kezdeményezésért a 22 éve alapított, állami gondoskodásban élő, veszélyeztetett fiatalokkal és hátrányos helyzetű családokkal foglalkozó alapítvány nevében.

A makói malom által őrölt lisztet a városból fogják elszállítani, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt megyei csoportjai kétezer-kétezer kilogrammot, a többi szervezet 4-600 kilogrammot vehet át, a Szeged Alsóváros Kultúrájáért Alapítvány pedig száz kilogramm lisztet kért.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest