Nagy meglepetés és megtiszteltetés érte Urbancsok Zsoltot: nemrég a Szegedi Zsidó Hitközség Lőw Lipót emlékplakettel ajándékozta meg a makói levéltár főlevéltárosát.

Urbancsok Zsoltot már egészen fiatal korától foglalkoztatta a zsidóság, hiszen családjában pozitív és negatív véleményeket is hallott a makói zsidókról, ezért rengeteg kérdése volt az egykori közösségről. Később – történészként – hozzá került a Makó Monográfia zsidóságot feldolgozó témája is, így jobban bele tudott ásni hajdani gyülekezet életébe. Munkája során számos elszármazott makói családdal is sikerült beszélni, 2009-ben pedig megalakította a Dr. Kecskeméti Ármin Egyesületet is, amely zsidó és nem zsidó tagokat is számol.

A makói főlevéltáros nemcsak Makón, hanem Szegeden is segít a zsidó kultúra hagyományait, tradícióit feltárni és megőrizni –nemrég a Szegedi Zsidó Hitközség pályázat segítségével a közösség iratanyagit teszi rendbe, levéltárat alakítanak ki és ebben a munkában segített Urbancsok Zsolt is. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál zárónapján egy megtiszteltetés érte a makói levéltárost: Lőw Lipót emlékplakettet vehetett át. Mint elmondta, rendkívüli érzés volt kézhez kapni a díjat, hiszen ez is egy visszacsatolás a megtett munkáért. 

– Hatalmas meglepetésként és megtiszteltetésként ért az emlékplakett. Ezzel a díjjal azokat ismerik el, akik tettek valami a szegedi zsidóságért, évente 2-3 ember kaphatja meg – árulta el Urbancsok Zsolt. – Lőw Lipót az 1800-as évek nagy tudós főrabbija volt. A legnagyobb dolog, amely a nevéhez fűződik, hogy bevezette a magyar nyelvű prédikációt. A szegediek azért is tisztelik különösen, mivel az új zsinagóga felépítése az ő idejében valósult meg.

Egy oklevelet is kapott, amelyben elismerik a Makó és térségi zsidóságért tett munkáját is. A főlevéltárosnak nem ez az első nagy kitüntetése: 2014-ben ítélték oda neki a Simon Wiesenthal-díjat a holokauszt oktatás terén végzett munkájáért vehette át. Urbancsok Zsolt jelenleg a jángori temető felújításához kapcsolódó munkában segíti a várost és az Országos Zsidó Levéltárat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest