Hírek Kiemelt hírek Makó Térség

Megszüntették Kiss Attila megbízatását a megyei közgyűlésben

A Csongrád Megyei Közgyűlés határozata alapján a Jobbik volt országgyűlési képviselőjelöltje, jelenlegi makói elnöke méltatlan a képviselői megbízatásra, mert azzal összeférhetetlen tisztséget gyakorolt éveken keresztül. Dudás Zoltán esetében további állásfoglalást kér a közgyűlés.

– Kiss Attila megyei önkormányzati képviselőnek a Sándor Móricz Egyesület elnökeként betöltött pozíciója az önkormányzati képviselői pozícióval összeférhetetlen, erre tekintettel méltatlan a képviselői megbízatásra, megbízatását a Csongrád Megyei Közgyűlés jelen határozattal megszünteti – összegezte a délután zárt ülés keretében meghozott döntést Kakas Béla, a közgyűlés elnöke.

A megyei közgyűlés szerint Kiss Attila méltatlan a képviselőségre

Mint korábban beszámoltunk róla, az összeférhetetlenség kivizsgálását Mágori András képviselő kérte, miután megírtuk, hogy Kiss Attila a Makói Csípőst is kiadó egyesület elnöke.  Ez azonban, mint kiderült az önkormányzati törvény alapján összeférhetetlen pozíció, ugyanis:

„önkormányzati képviselő… nem lehet médiatartalom-szolgáltató természetes személy, jogi személy, gazdasági társaság legfőbb szervének, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja.”

Kiss Attilának, amikor megyei képviselő lett egy összeférhetetlenségi nyilatkozatot is alá kellett írnia, vállalva, hogy nem gyakorol azzal összeférhetetlen pozíciót. A Csongrád Megyei Közgyűlés a mai döntésével gyakorlatilag megerősítette, hogy ennek ellenére mégis éveken keresztül úgy vette fel a képviselői tiszteletdíját, hogy erre az önkormányzati törvény szerint nem is lett volna jogosult.

Van miért fájjon a feje

A Jobbik makói szervezetének elnöke, a párt korábbi országgyűlési képviselő jelöltje a zárt ülésen felszólalt, majd ezután nem várva meg a szavazást elment, azt azonban újságírói kérdésre elmondta, hogy amennyiben megszüntetik a megbízatását, akkor meg fogja támadni a döntést.

Dudás Zoltán, a Jobbikból már kilépett megyei képviselővel szemben hasonló álláspontra jutott korábban a megyei közgyűlés Jogi és Ügyrendi Bizottsága, nála a Sándorfalvi Csípős üzemeltetése miatt vizsgálódtak. Dudás azonban később olyan dokumentumokat tárt a bizottság elé, amelyek alapján újabb állásfoglalás kérésére van szükség, így róla decemberben dönthetnek.

A két képviselő ügye bár hasonló, de nem teljesen ugyanaz. A Makói Csípős esetében ugyanis egy teljesen egyértelműen működő, folyamatosan frissülő hírportálról és a hozzá tartozó Facebook-oldalról beszélhetünk Dudás Zoltán szerint a Sándorfalvi Csípősnek csak a Facebook-oldala élt hosszabb ideig, a hírportálok működtetésére azonban nem volt meg a szándék és a forrás.

Dudás Zoltán szerint a két ügy hasonló, de nem ugyanolyan

– A Sándorfalvi Csípősnek a Jobbik a tulajdonosa, nem én. Választókerületi képviselőként aláírtam egy szerződést négy honlap létrehozására a Makói Csípős példája nyomán, ebből azonban csak egy jött létre, és az sem tekinthető befejezettnek. 2016-ban megtörtént a tartalommal való feltöltése és azóta áll, csak a Facebook-oldal működött – mondta el kérdésünkre Dudás Zoltán.

A megyei képviselő ezzel együtt hozzátette: a korábbi információk szerint jogosan vádolták meg, de az ő esete véleménye szerint egyáltalán nem olyan, mint Kiss Attiláé, ezért bízik abban, hogy a megyei közgyűlés az ő esetében nem szünteti meg a képviselői megbízatást.