Hírek Kiemelt hírek Színes Térség

Japán is megismerheti a szorobánt használó kiszombori diákokat

Japán tévéstáb forgatott Kiszomboron a Dózsa György Általános Iskolában: Jean, a főszereplő utazókutya segítségével ismerhetik majd meg a magyar diákokat a tévénézők, ahogyan a japán szorobánt használják.

Vajda Ágnes édesanyjához csatlakozva kezdte el oktatni a japán eszköz használatát a kiszombori diákoknak a matematikaóra keretein belül. Mint portálunknak elmondta: amióta édesanyja nyugdíjba vonult, ő használja egyedül, mindig az aktuális osztályának tanítja meg a szorobán használatát.

– Megkönnyíti a dolgunkat, szinte minden egyes matematikai területen felhasználjuk. A gyerekeknek ott van kéznél, ha úgy érzi, akkor előveheti és számolhat vele bármikor, ettől függetlenül külön gyakoroljuk is az eszközzel való műveletvégzéseket – fogalmazott Vajda Ágnes. Mint elárulta, Japánban máshogyan értelmezik az eszközhasználatot, mint a magyarok; számukra a cél, hogy minél gyorsabban, versenyszerűen számoljanak, míg hazánkban inkább támogató jellege van, hogy segítsen a számolásban.

navigate_before
navigate_next

A japán módszert használó osztályt hétfő délelőtt a Kansai TV stábja is meglátogatta, akik egy különleges matematikaórán vehettek részt. Jean, az utazókutya nemcsak betekintést nyert a kiszombori iskolába, de meg is kérdezte a diákokat, mit szeretnek a szorobán használatában.

A negyedikesek izgatottan várták a vendégeket: virágzó cseresznyefát és térképet is készítettek. A stáb japán édességgel is készült, illetve a műsorban megjelenő utazókutyát ábrázoló figurával is meglepték az osztályt, a gyerekek pedig magyar csokival kínálták őket.