Hírek Kiemelt hírek Makó

Makói galambfajta is bekerült a települési értéktárba

A Makói Magasszálló Keringőt 1930 óta tartják külön fajtaként számon, és bekerül a Makói Települési Értéktárba is, jelentette be Farkas Éva Erzsébet. A polgármester ellátogatott a galambtenyésztő kiállításra is, ahol elmondta, a szakmai találkozás mellett az a barátság a legfontosabb, ami ezeket a közösségeket összeköti.

Ezen a hétvégén tartja kiállítását a Makói Galambtenyésztő Egyesület és az Országos Strasszer Fajtaklub a városban, amelyen az ország minden részéről és külföldről is mintegy 110 tenyésztő vesz részt. A kiállításra ellátogatott Farkas Éva Erzsébet is, mint elmondta, a kisállat kiállításoknak mindig nagy visszhangja van a városban, és ezek az események az összefogásra, a kisállattartás felelősségére is felhívják a figyelmet.

– Nagyon fontosnak tartjuk azt az értéket, amit hordoz az egyesület és egy-egy ilyen kiállítás. Éppen ezért az önkormányzat elfogadta a Makói Települési Értéktárnak azt a döntését, hogy a Makói Magasszálló Keringő galambfajtát nemzeti értékként felvegye az értéktárba. – mondta a tenyésztőknek Makó polgármestere.

navigate_before
navigate_next

Matuszka Istvántól, a helyi egyesület, és az Országos Strasszer Fajtaklub elnökétől megtudtuk, szeretnék, ha minél több fiatal jönne el a kiállításra, számukra így ingyenes a belépés, és a galambok mellett más hobbiállatokat, nyulakat, papagájokat, pintyeket is láthatnak.

– Sajnos egy kis visszaesést érzek, pedig nagy múltú a makói galambtenyésztés, országos és nemzetközi szinten is. A másik problémánk, hogy a fiatalokat kevésbé érdekli már ez a hobbi, ez Makón is érezhető. Van fiatal tenyésztőnk, de ez csak mintegy 20 százalék, a többiek az 50-70 éves korosztályból kerülnek ki. – számolt be a nehézségekről Matuszka István portálunknak.