Hírek Kiemelt hírek

Méltatlanság – mandátumát veszítheti Márki-Zay kegyeltje

Súlyos botrányba keveredett Kiss Attila jobbikos megyei közgyűlési képviselő, aki képviselői tisztségével összeférhetetlen módon évekig vezetett egy jobbikos hírportált kiadó egyesületet. Az ügy pikantériája, hogy a webes Kiss-újság jelentős médiatámogatást nyújt Márki-Zay Péter „Jobbik-logó nélküli jobbikos” vásárhelyi polgármesternek is – írja a Promenad.

Hétfői rendkívüli ülésén megfoszthatja mandátumától a megyei közgyűlés a jobbikos Kiss Attilát. Ahogy arról többször beszámoltunk, a Jobbik makói elnöke, korábbi országgyűlési képviselő-jelöltje súlyos botrányba keveredett, miután kiderült róla, éveken át nem jelentette be a közgyűlésnek, hogy egy médiaterméket, jelesül egy hírportált (Makói Csípős) kiadó egyesület (Sándor Móricz Egyesület) vezet. E tekintetben pedig nem babra megy a játék, ez ugyanis sérti a képviselői összeférhetetlenségről szóló önkormányzati törvényt. Ily módon Kiss Attila – aki a Makói Csípős kiadójának elnöksége mellett is 2015-től ugyanúgy felvette képviselői tiszteletdíját(!) – törvénysértést követhetett el (miként egyébként a Jobbikból már kilépett, korábban a Sándorfalvi Csípős hírportált kiadó Dudás Zoltán megyei képviselő is).

Kiss Attiláék ellen – ezt a kormányhivatal törvényességi állásfoglalása is határozottan kimondja – méltatlansági eljárást kell indítani a megyei közgyűlésnek, melynek eredményeként megfoszthatják őket a mandátumuktól.

Czirbus Gábor, a makói Fidesz elnöke csütörtökön úgy fogalmazott: a Jobbik volt országgyűlési képviselő-jelöltje a „tavaszi lotyózás után” most „méltóképpen megkoronázta” politikai karrierjét a megyei közgyűlésben a személye körül kirobbant botránnyal. Mint mondta, Kiss Attila jobban tenné, ha megelőzné a megyei képviselői megbízatásának megszüntetését, és lemondana, valamint visszafizetné a jogtalanul felvett tiszteletdíját. Ugyanígy lemondásra szólította fel a Jobbik választókerületi elnökét, Zeitler Ádám makói önkormányzati képviselőt, aki kampányfőnökként segítette Kiss tevékenységét. Czirbus szerint a két politikus átverte a választókat, és alkalmatlanságukat bizonyították, akár azért, mert nem tudtak az összeférhetetlenségről, akár azért, mert tisztában voltak azzal, de nem tettek a megszüntetéséért.

Az ügy vásárhelyi szempontból is roppant érdekes és tanulságos – izgalmas térségi összefonódásokra mutat rá, tekintettel arra, hogy a város „Jobbik-logó nélküli jobbikos” polgármestere szoros politikai szövetséget tart fenn Kiss Attilával. Márki-Zay a tavaszi országgyűlési választási kampányban szinte kézen fogva kísérgette pártfogoltját a választókerület egyik településéről a másikra, mintegy magyar hangjaként kampányolt kegyeltje fórumain (alkalmanként még „csuklóztatva” is őt), és április 8-a estéig az „esélyes jelölt”, becsületes és tisztességes Kiss Attila megválasztására buzdította az itt élőket.

A „Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel” szlogen égisze alatt nekifutó Kiss Attila ennek ellenére – vagy éppen ezért – sokadik súlyos választási vereségét szenvedte el aznap, miután tönkreverte őt a körzetben Lázár János.

Ezután egy ideig úgy tűnt, mintha a sebeit nyalogatná, kissé eltűnt a nyilvánosság elől, az atomjaira hulló Jobbik választókerületi elnöki tisztségét kampányfőnökére, a makói önkormányzati képviselő Zeitler Ádámra örökítette. Ő maga pedig a párt makói szervezetét vezeti tovább. Majd miután Zeitler a nyár elején Dombi-Kiss Lászlóval, az azóta a vásárhelyi városüzemeltetést közpénzen „támogató” helyi Jobbik-elnökkel demonstratív látogatást tett Márki-Zay Péternél, a Kiss Attila egyesülete által kiadott Makói Csípős portál látványosan, akár napi több cikkel kezdte el kőkeményen tolni a vásárhelyi polgármester szekerét.

Valamit valamiért – juthat az ember eszébe az örök igazság, hiszen ritkán zörög a haraszt, ha nem fújja a szél…

Kissék még azzal is erősíteni akarták szövetség-patrónusuk médiahátterét, hogy makói médiumuk „leányvállalataként” Vásárhelyi Csípős néven külön Facebook-oldalt kreáltak Márki-Zay fényezésére és a vásárhelyi Fidesz permanens ekézésére. A legnagyobb közösségi oldal számai szerint csekély érdeklődést kiváltva ezzel, de sebaj, ami nem megy, azt úgy tűnik, gőzerővel erőltetik.

És ha már fényezés: a jobbikos sajtóakció „tisztaságáról” igen sokat elmond, hogy Kiss Attilának méltatlansági eljárással kell szembenéznie a megyei közgyűlésben, melynek következtében mandátumát is bukhatja…

Ez pedig több mint csípős…

Mint írja a Promenad: az ügyben természetesen kíváncsiak vagyunk Márki-Zay Péter véleményére is, ezért kérdéseinket eljuttattuk a vásárhelyi polgármesternek. Többek között arra vagyunk kíváncsiak, mi a véleménye a Kiss Attila ellen indult méltatlansági eljárásról, szerinte is le kell-e mondania pártfogoltjának, és vissza kell-e fizetnie tiszteletdíját, valamint ezek tükrében nem tartja-e szerencsétlennek, visszásnak, hogy a Kiss-féle Csípős(ök) éppen neki, Márki-Zay Péternek nyújtanak jelentős médiatámogatást. Amint válaszol, frissítjük cikkünket.

Április 8. A választás napja

Dr. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármesterének üzenete a választókerületben élők számára.Add tovább, hogy minél több emberhez eljuthasson!

Közzétette: Dr. Kiss Attila – 2018. április 7., szombat

 

Forrás: Promenad
Borítókép: a Makói Csípős 2018. március 18-i nyitóoldala, további fotók: Kiss Attila és Márki-Zay Péter Facebook-oldala