Hírek

Gyanús összegek a jobbikos párttévének

Az N1 TV volt főszerkesztője a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy a pártközpontból hetente több százezer forintot kaptak. Arra számít, hogy nyomozás indul a Jobbik pénzügyeivel kapcsolatban – mondta a lapnak. Kisberk Szabolcs közölte, konkrét bizonyítékokkal tudná segíteni a hatóságot az ügy felderítésében.

Valóban kérte Szabó Balázstól, a Jobbik volt szekszárdi elnökétől, hogy adja át elérhetőségét a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal (NAV) bűnügyi igazgatóságának  – erősítette meg a lapnak a Jobbikhoz köthető N1 TV volt főszerkesztője. Közölte, úgy gondolja, mivel a NAV tanúkat vár a Jobbik pénzügyeivel kapcsolatos feljelentések tartalmának alátámasztására, szükség lehet az általa birtokolt információkra.

A NAV tegnap hallgatta meg a Jobbikból kilépett Szabó Balázst, aki korábban csalás gyanúja miatt feljelentést tett a pártban történt tisztázatlan pénzmozgások miatt. Szabó korábban arról számolt be, hogy a Jobbik központjából rendszeresen küldtek nagy mennyiségű, ismeretlen eredetű pénzt a választókerületekhez, amit a tagsággal fizettettek be a pártkasszába. Utalt arra is, hogy a pénz Simicska Lajostól érkezhetett.

Ezt követően Kisberk Szabolcs beszélt a sajtónak arról, hogy a választások előtt feltűnően nagy készpénzforgalom volt a Jobbiknál, és az N1 TV-hez is mil­liós nagyságrendű ismeretlen eredetű pénz érkezett. Ezzel kapcsolatban a közérdekű feljelentéseiről ismert Tényi István szintén csalás gyanúja miatt fordult a hatósághoz.

Az illetékes ügyészség úgy döntött, indokolt a két bejelentés együttes kezelése, és feljelentés-kiegészítéssel bízta meg  NAV-ot, melynek keretében tegnap Tényit és Szabót is meghallgatta az adóhatóság. Kisberk Szabolcs közölte, várja, hogy őt is meghallgassák az ügyben. Elmondta azt is, hogy konkrét bizonyítékokkal rendelkezik arra vonatkozóan, mikor, mennyi pénz érkezett a Jobbik vezetésétől a televízióhoz, és mire kellett azt felhasználniuk. 

A volt főszerkesztő felidézte, hogy 2017 szep­temberétől idén májusig hetente több százezer forint készpénzt kaptak a pártközpontból ebből kellett fizetniük többek közt a gépjárművek üzemanyagát, a fizetéseken felüli juttatásokat, béremeléseket és az infrastrukturális beszerzéseket, beleértve az eszközbérléseket is. Egy idő után sokszor számlát sem kellett kérni – jegyezte meg. A televízió bankszámlájának adatai alapján egyértelműen látszik a különbség a kampány idején, valamint az ezt megelőző és követő időszakokban történt pénzforgalom között – mutatott rá. Kijelentette, arra számít, hogy a NAV elrendeli a nyomozást, és mindenre fény derül majd.

 

Forrás: magyarhirlap.hu | Borítókép: archív fotó