Hírek Színes

Csanádalberti is kiállítja portékáit Szegeden a Közfoglalkoztatási Adventi Kiállítás és Vásáron

November 28. és 29. között rendezi meg idén a Csongrád Megyei Kormányhivatal az immár hagyományos Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásárt. A hivatal földszinti nagytermében a megye 7 járásának illetve Békés megye 1 járásának összesen 24 kiállítója mutatja be a közfoglalkoztatás keretében előállított, értékteremtő termékeit. Köztük az a kettő település, Ópusztaszer és Csanádalberti is kiállítja portékáit, amelyek elismerésben és kiemelt támogatásban részesültek idén a belügyminiszter döntése alapján.

A megye 44 településén zajló 113 járási startmunka programban összesen 1876 főt foglalkoztatnak 2018-ban. Az önkormányzatok igen sok esetben nem csupán egy, hanem több startmunka program projektet is bonyolítanak párhuzamosan. A közfoglalkoztatási vásár idén is jól reprezentálja majd ennek sokszínűségét: a látogatók többek között egyedi divatárut, rongyszőnyeget, adventi koszorút, kézműves kerámiát, mézeskalács ajándéktárgyakat, seprűt, sapkát, sálat, kesztyűt, asztalterítőt, díszpárnát, házszámtáblát, kerámia tárgyakat vásárolhatnak. Széles lesz a kínálat a mezőgazdasági programban termelt és feldolgozott termékekből, az olyan adalékanyagoktól mentes, egészséges élelmiszerekből, mint a lekvár, magvakból készült olaj és liszt, őrölt pirospaprika, batáta, befőtt, savanyúság, gyógynövény, zöldség- és gyümölcslevek.

Az idei rendezvényen nem csak a járási startmunka programok mutatják be termékeiket, hanem első alkalommal 4 szociális szövetkezet termékei is színesítik a vásárt. Közöttük megtalálhatók lesznek és meg is vásárolhatják majd az érdeklődők a saját receptúrák alapján készült chutneykat, a mézeskalács termékeket, vászonzsákokat, nemez, papírmasé és kender ékszereket, kaspókat, fűszerezett sajtokat, ízesített joghurtot, túró golyót és túró gombócot is.

 A rendezvény ezúttal is lehetőséget termet arra, hogy bemutassa közfoglalkoztatás keretein belül elvégzett feladatokat, a programok által megvalósult közösségi kezdeményezésekről pozitív példákat vonultasson fel. Ezek között minden évben a jutalomban részesíti a legjobbakat a Belügyminisztérium.  Idén két Csongrád megyei önkormányzat kapott programonként 10 millió forintot. A Start Plusz 2018. Díjat november 6-án, a Belügyminisztériumban adta át Ópusztaszer és Csanádalberti polgármesterének Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár.

Ópusztaszeren a 2013-as kezdetek óta hozzájárul a közétkeztetés biztosításhoz a közfoglalkoztatásban megtermelt zöldségféle, az azonnal fel nem használt mennyiséget pedig tartósítják, így tudnak a gyermekek és idősek asztalára mindig egészséges, változatos ételt rakni.  2015-ben már állattenyésztéssel is bővült a program. 2017-től már 30 sertés felnevelését vállalták. Az állattartáshoz szükséges takarmányt a gazdálkodásukba bevont újabb földterületek megművelésével biztosítják. A településen élő hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatása így vált példaértékűvé.

Csanádalbertin is mezőgazdasági termeléssel indult a közfoglalkoztatás és ma már eljutottak odáig, hogy bár folyamatosan csökken a közfoglalkoztatottak létszáma, a termelés hatékonysága emelkedik. A tevékenységi körüket csak most fogják az állattartással is bővíteni. Itt viszont már 2014-ben elindították a helyi sajátosságokra épülő programot. A kezdetektől folyamatos a helyi szőtteseket előállító csoport működése, ez 2018-ban két további elemmel egészült ki, ezek a szociális bérlakások felújítása, valamint a térkő-gyártás.   

   

Forrás: Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata