Belföld Hírek

Szeged és Makó a dél-alföldi ingatlanpiac két véglete – de mekkora az eltérés?

A 2016 óta több körben módosított csok ismét a figyelem középpontjába került – ezúttal az 5%-os áfa bizonytalan jövője miatt. Ennek hirtelen megugrása ugyanis jelentős pluszköltséget jelentene a kivitelezőknek, aminek legalább egy részét továbbhárítanák a vevőkre.

Újabb támogatás van kilátásban

Az otthonteremtés szorosan összefügg a gyermekvállalással. Egy utóbbival kapcsolatos kutatásban nemrég rámutattak arra, hogy a párok több gyermeket szeretnének felnevelni, mint amennyit végül vállalni tudnak – ezen kívül az évek óta jellemző, gyermekvállalási idő kitolódása is kirajzolódott.

Az állam ezeket a tendenciákat egy jelentős összegű (5-10 millió forintos), fiataloknak nyújtott kamatmentes kölcsönnel szeretné ellensúlyozni. Erről az elképzelésükről nemzeti konzultációt is tartanak és az eddigi tapasztalatok alapján a válaszadók támogatására számítanak.

Bár az áfa utáni időszakkal kapcsolatos döntésre még várni kell, 2020 valószínűleg új fejezetet nyit a magyar lakáspiacon. Addig azonban az árak további drágulására lehet számítani – a használt és az új ingatlanok piacán egyaránt.

Dél-Alföldön nem állt meg az ingatlanpiac

Az már most látszik, hogy a hazai ingatlanpiacon idén sem állt meg a drágulás, de ezt a képet jelentősen árnyalhatja, hogy az ország melyik régióját vesszük szemügyre. Ha dél felé emeljük a tekintetünket, akkor azt láthatjuk, hogy Csongrád megyében 11%-kal kúsztak fel az átlagos négyzetméterenkénti árak. Ha ezen belül az egyes városokra fókuszálunk, akkor azt tapaszaljuk, hogy e mögött Makón 3%-os visszaesés, Hódmezővásárhelyen stagnálás, Szegeden 11%-os, Mórahalmon pedig 19%-os bővülés áll.


Az átlagos ingatlanárak változása egyes dél-alföldi városokban 2018. január és augusztus között

Természetesen a százalékok mögött rejlő átlagárak jobban felcsigázzák az értékesítők és az érdeklődők fantáziáját. Az ingatlan típusa szerint azt láthatjuk, hogy aki magánházat keres, az Orosházán és Makón 103 és 107 ezer Ft/m2 közötti átlagárakra számíthat. Ezekhez képest a Szegeden eladó családi házak több mint kétszer annyiba – négyzetméterenként átlagosan 244 ezer forintba – kerülnek, amivel a Csongrád megyei szintet mintegy 54%-kal lekörözik.


A családi házak átlagárai egyes dél-alföldi városokban (Ft/m2, 2018. augusztusi adatok alapján)

Hasonló sorrend mutatkozik a kiemelt városok között a lakáspiacon is. Ebben az esetben a legszembetűnőbb eltérés a magasabb négyzetméterárakban érhető tetten – ami a típus kisebb alapterületére és az általában központi elhelyezkedésre vezethető vissza.


Átlagos lakásárak egyes dél-alföldi városokban (Ft/m2, 2018. augusztusi adatok alapján)

A ranglistát ebben a tekintetben is Szeged vezeti, melynek árszínvonalától a mórahalmi tégla-, és panellakások 21%-kal, a makói és orosházi társaik pedig 28-64%-kal maradnak el. Bár ez a különbség igencsak szembetűnő, ha figyelembe vesszük Szeged régión belüli kiemelkedő szerepét, nem meglepő.

Forrás: ingatlannet.hu