Belföld Hírek

Újra tulajdonosok lehetnek a pórul járt devizahitelesek

Kedvező, hosszú távú megállapodások keretében ismét tulajdonosokká válhatnak azok a háztartások, amelyek eladósodottságuk okán a Nemzeti Eszközkezelő ügyfeleiként eddig bérlőként lakhattak saját ingatlanjaikban – írja a Magyar Idők. A kormányzati közlés szerint a program eddig 36 ezer lakás 154 ezer lakójának segített.

A NET-program keretében az érintett bérlők ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi otthonuknak. A kormány rendkívül kedvező visszavásárlási feltételeket teremtene, ezáltal biztosítva részükre a hosszú távú otthonteremtési lehetőséget – közölte tegnap a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala.

A NET, vagyis a nemzeti eszközkezelő program irányítója egy új törvényjavaslat szerint a bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlőknek kedvező feltételek mellett felkínálja a korábban a programba került ingatlanjaikat.

Az eszközkezelőt általánosságban és a bankszakmában is a devizahitelesek támogatására hozott legsikeresebb lépésnek tartják. A konstrukció lényege, hogy a megnövekedett kötelezettségüket fizetni nem tudó háztartások ingatlanját megvette a NET Zrt., amiben a továbbiakban bérlőkként ugyanúgy lakhattak.

A kiadott számok alapján a programnak köszönhetően 36 ezer háztartást sikerült a kilakoltatástól és a kényszerértékesítéstől megóvni, és mintegy 154 ezer ember menekült meg úgy a többmilliós hiteltartozástól, hogy továbbra is az otthonában maradhatott.

A tegnap bejelentett javaslat elfogadása esetén a kormány felajánlaná az egyösszegű visszavásárlást, melynek során a vételárat csökkentené a bérlő által korábban megfizetett bérleti díjak összege. Kamatot nem kérne az állam, és további kedvezmény igénybevételére is lehetőség nyílna a bérlő igénye esetén. A kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnének.

Azon bérlők esetében, akik nem tudnak élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével, a kormány hosszú távú részletfizetést tud felajánlani. A nehéz anyagi helyzetben lévők számára pedig továbbra is biztosított a jelenlegi konstrukció: bérleti díj megfizetése mellett ezután is bérlők maradhatnak.

Az eszközkezelő eddigi sikerét mutatja, hogy a bankok is rendre arra ösztönözték a kormányzatot: növelje a befogadott ingatlanok keretét, szemben más intézkedésekkel, amelyek több piaci kritikát váltottak ki.

A kormányzat szerint mostanra az elmúlt évek gazdasági fejlődése lehetővé tette, hogy a korábban bajban lévő háztartások is megerősödjenek. Varga Mihály pénzügyminiszter egy tegnapi bizottsági beszámolóban elmondta, az idén 4,3-4,5 százalékkal nő majd a hazai össztermék, és a várakozások szerint jövőre is 4 százalék feletti mértékben bővül a gazdaság.

Mindennek komoly hajtóereje a belső fogyasztás, aminek a bérnövekedés az alapja. Emellett a megtakarítások is jelentősen emelkedtek, a korábban eladósodott lakossági ügyfelek bérlőből ismét tulajdonossá válhatnak.