Hírek Kiemelt hírek Makó

Megszüntetheti Kiss Attila képviselői megbízatását a Csongrád Megyei Közgyűlés

A Jobbik volt országgyűlési képviselő-jelöltje és jelenlegi makói elnöke éveken keresztül a megyei önkormányzati képviselőségével összeférhetetlen tisztséget is vállalt. A törvénysértést elhallgatta a Csongrád Megyei Közgyűlés előtt, míg a képviselői tiszteletdíját felvette. A Makó Híradó információi szerint a napokban kirobbant botrány miatt a közgyűlés meg is szüntetheti a képviselő megbízatását. Ugyanígy járhat a volt jobbikos Dudás Zoltán is.

Éveken keresztül a megyei képviselői tisztségével összeférhetetlen jogviszonyt tartott fent Kiss Attila, a Jobbik politikusa, volt országgyűlési képviselő-jelöltje, a párt makói alapszervezetének elnöke. Az összeférhetetlenséget nem jelentette a Csongrád Megyei Közgyűlésnek. A napokban kirobbant botrány részleteiről először a Makó Híradó számol be.

Mint korábban megírtuk, Kiss Attila, a Csongrád Megyei Közgyűlés tagja a jobbikos hátterű Makói Csípős internetes hírportált kiadó Sándor Móricz Egyesület elnöki tisztségét is betöltötte. Cikkünk megjelenését követően Mágori András, megyei önkormányzati képviselő fordult Kakas Béla elnökhöz, hogy vizsgálják ki Kiss Attila képviselői összeférhetetlenségét. Az önkormányzatokról szóló, 2011-es törvény szerint ugyanis:

„önkormányzati képviselő, valamint a képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagja…

nem lehet médiatartalom-szolgáltató természetes személy, jogi személy, gazdasági társaság legfőbb szervének, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja.”

Kiss Attila viszont a civil szervezetek névjegyzéke alapján az egyesület legelső beküldött adatállapota óta, vagyis 2009-es magalakulásától kezdve elnöke a Sándor Móricz Egyesületnek. Amikor megyei képviselő lett, nyilatkozatot is kellett tennie arról, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség.

Ráadásul arról, hogy Kiss Attila, a jobbikos hátterű makói portált kiadó Sándor Móricz Egyesület elnöke Zeitler Ádám makói jobbikos önkormányzati képviselő, a Jobbik jelenlegi választókerületi elnöke is tudott legalább 2016 óta, akkor ugyanis az erre vonatkozó érdeklődésünkre azt nyilatkozta portálunknak, hogy „a Makói Csípőst kiadó egyesület elnökének személye hamarosan változni fog”.

A civil szervezetek névjegyzékében ennek ellenére a mai napig Kiss Attila van feltüntetve elnökként, így megyei képviselőként a Makói Csípős 2015-ös létrejötte óta törvénysértő állapotot tartott fent, azaz három éve úgy vette fel tiszteletdíját, hogy képviselőségével összeférhetetlen munkát is folytatott. A jogszabályok szerint az összeférhetetlenséget a képviselőnek a megválasztásától számított 30 napon belül meg kellett volna szüntetnie.

Információink szerint a megyei közgyűlés Ügyrendi és Jogi Bizottsága a héten zárt ülést tartott, a botrány kapcsán pedig a Csongrád Megyei Közgyűlés jövő hét hétfőre rendkívüli ülést hívott össze. Itt jó eséllyel meg is szüntetik Kiss Attila képviselői megbízatását. Úgy tudjuk, ugyanígy járhat a legutóbbi időkig a Sándorfalvi Csípős portált üzemeltető képviselőtársa, a Jobbikból nyáron kilépett Dudás Zoltán is.

A közgyűlésnek a hatályos törvények alapján nem is igazán van mérlegelési lehetősége, miután Kiss Attila és Dudás Zoltán korábban nem vallották be és szüntették meg önként az összeférhetetlenséget, a jogszabálysértést pedig éveken keresztül folytatták, így a törvények értelmében méltatlansági eljárást kell velük szemben indítani, ami várhatóan a képviselői megbízatás megszüntetésével zárul. Ezt információnk szerint a Csongrád Megyei Kormányhivatal ez ügyben kiadott állásfoglalása is rögzíti.

Érdekes adalék, hogy tudomásunk szerint az Ügyrendi és jogi bizottság egyhangúlag döntött arról, javaslatot tesz a közgyűlésnek az összeférhetetlenség megállapításáról, és az összeférhetetlenség kimondásáról, azaz a bizottság jobbikos és volt jobbikos tagjai is megszavazták azt.

Az üggyel kapcsolatban feltesszük kérdéseinket Kiss Attilának és Dudás Zoltánnak is, amennyiben válaszolnak, közöljük álláspontjukat.