Kiemelt hírek Színes

Egyre trendibb hivatás az életmentés

A Stenger Gizella Alapítvány jóvoltából újabb híres embert tudtak meghívni a városba a gyerekek kérésére: szerdán Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője tartott előadást a mentőszolgálatról és az életmentés fontosságáról.

Ha az Országos Mentőszolgálatra gondol az ember, elsőként biztos egy arcot párosít hozzá – nem másét, mint Győrfi Pálét, aki a mentőszolgálat szóvivője. A délután során a Hagymaházban tartott előadást a návays diákoknak. Arra a kérdésre, miszerint ismerik-e a szóvivőt, szinte mindenki azonnal feltette a kezét.

Magyarországon már 70 éve működik az Európában is egyedülálló Országos Mentőszolgálat. Többek között a szervezet működéséről is beszámolt Győrfi Pál. Mint elmondta, idén 1,9 milliárd forintnyi támogatást kaptak a kormánytól, amelyet eszközbeszerzésre tudtak fordítani. Nemcsak a járműparkot tudták frissíteni, hanem a benne lévő életmentő szerkezetek is.

– Már 35 éve dolgozok a mentőszolgálatnál, az utóbbi 15 évben szóvivőként. Ilyenkor megtörtént balesetekről számolok be. Egyre fontosabbnak tartom, hogy ne csak a megtörtént tragédiákról beszéljek, hanem arról is, hogy mit tehetnek az emberek a baj megelőzéseként – foglalta össze mai előadását Győrfi Pál. Többek között az egészséges életmódról is beszélt az interaktív előadáson, illetve az újraélesztés alapjait is bemutatta. Mint elmondta, az előadások célja az is, hogy az életmentést trendibbé tegyék egy olyan világban, ahol a pénz és a karrier fontos szempont. Győrfi Pál abban hisz, hogy a mentőszolgálat munkája értékes és élvezetes hivatás, amely egyre népszerűbb a fiatalok körében: sokkal többen érdeklődnek a segítőhivatások iránt.

Kincses Tímea, a HSZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tagintézmény-vezetője elmondta, a mai előadás Stenger Gizella Alapítvány és a Makó Város Önkormányzata által finanszírozott a civil szervezetek támogatásával valósulhatott meg. Győrfi Pál személyét a diákönkormányzat által választották ki.