Hírek Külföld

A németországi migránsok fele analfabéta

Az az elképzelés, miszerint a nyugati társadalmak termelésének a fenntartását a bevándorlók fogják biztosítani, egyszerűen képtelenség. A pórázon tartott német sajtó persze úgy próbálja beállítani a helyzetet, mintha az érkezők magasan kvalifikáltak lennének, de jelentős részük írni-olvasni sem tud a kutatások szerint – írja az Origo.

Az alábbi videóban bemutatják, ahogy a kommunistákat meghazudtoló propagandafilmekben érzékenyítik a lakosságot azzal kapcsolatban, hogy majd a bevándorlók fogják fenntartani azt a gazdasági rendszert, amit a német állampolgárok évtizedek munkájával felépítettek. A megszólaló, Szíriából érkezettek elmondják, hogy milyen hivatást szeretnének választani (bankár, mérnök, újságíró vagy tudós) és élni akarnak a lehetőséggel, amit az élettől kaptak. Ami megdöbbentő, hogy találtak egy professzort is, aki szerint az érkezők kivételesen és professzionálisan képzett emberek, és azt is hozzáteszi, hogy sürgetően szükség van rájuk. (…) Németország nagymértékben fog profitálni belőlük.

A videó azzal folytatódik, hogy Németországnak szüksége van a szakképzett munkaerőre, szakértők szerint 2030-ra 2,4 millióra. Ekkor jön a képbe Hans-Werner Sinn (közgazdász, a müncheni egyetem professzora), aki az előzőekkel ellentétben kutatásokon keresztül mutatja be, hogy nagyon sok migráns alig tud írni vagy olvasni, és hatalmas mértékű oktatáson kellene keresztülmenniük, hogy dolgozni tudjanak. Az Ifo Gazdaságkutató Intézet egykori vezetője szerint Szíriában az iskolákból kikerülő diákok kétharmada nem képes teljesíteni a Pisa I. tesztet, vagyis európai fogalmak szerint az írni-olvasni tudás küszöbe alatt van.

Németországnak fel kell tennie a kérdést: A megfelelő emberek jönnek hozzánk? Komplex iparosodott társadalmunknak ezekre az emberekre van szüksége? Vagy azoknak, akik hozzánk jönnek, jelentős képzésre és oktatásra van szükségük? Ami nagyon drága.

A professzor szerint nem hatékony, ha 25-30 év körül próbálnak olyan alapokat tanítani, amelyeket iskoláskorban kellene. De ez csak a gazdasági oldala, az eltérő kultúrából adódó viselkedési szokások, pl. szexuális vagy késes támadások mindennapossá váltak Németországban, ami szintén Angela Merkel kancellár örökségét fogja képezni.

Borítóképünk illusztráció.