Kiemelt hírek Színes Térség

Kettős könyvbemutató Szegeden

Szerelmi botrányok a századfordulón és mai kalandok Szeged utcáin. A Kék Macska és a Várom a párom c. regények egyszerre debütáltak a nagyközönség előtt.

„Két írónő, két merőben más műfaj, de valami mégis összeköti őket: nem más ez, mint a szerelem témaköre.” – fogalmazta meg Kodácz Csengele a könyvbemutató moderátora a vasárnap délután tartott könyvpremieren, amely a szegedi Álomgyár könyvesboltban került megrendezésre. Akkora érdeklődés övezte az eseményt, hogy volt, aki már nem fért be és a könyvesbolt előtt ácsorgott a bemutató végéig, hogy dedikáltathassa könyvét.

A Hódmezővásárhelyen élő írónő Borbás Edina Kék Macska című regényében a századforduló szerelmi botrányairól írt, míg Kékesi Dóra a könnyed, humoros története, Szegeden, a mai korban játszódik.
„Minden határomat túlléptem” jegyezte meg mosolyogva Borbás Edina a könyvbemutatón.

A szexbotrányokkal tarkított századfordulós Budapestről írt Kék Macska című regényében, és bár még csak tegnap jelent meg a könyv, de már a filmesek is érdeklődnek a történet iránt. A szerző a dualizmus azon oldalát dolgozta fel, amely nem a történelemkönyvek lapjain, hanem az akkor megjelent újságok hasábjain lelhetők fel. Romantikus regénye olyan híres és hírhedt emberek történeteiből épül fel, melyek valóságalapját az akkor megjelenő napi sajtó támasztja alá.

„A Kék Macska nem dokumentum regény, de megtörtént eseményekre, és valóban létező személyekre épül.”− emelte ki a hódmezővásárhelyi író.

A részben fikciós mulatói élettel foglalkozó elbeszélésben megjelenik Somossy Károly, az Orfeum építtetője, aki Krúdy szerint megtanította Budapestet szórakozni. Felidézésre kerül a német birodalmi kancellár legidősebb fia, Herbert von Bismarck porosz államminiszter botránya, valamint olyan különleges személyiségeket is feltűnnek a történetben, mint gróf Vay Sándor született Vay Sarolta, akinek bizarr sorsa nemzetközi vihart kavart a maga korában, de ma már feledésbe merült személye.

„Igazi élményírás volt. Minden hajnalban úgy ébredtem, hogy már alig vártam az írás folytatását. Ritkán adatik meg ez az élmény és én fürdőztem ebben.” – fogalmazta meg a Kék Macska szerzője Borbás Edina a könyvel kapcsolatos érzéseit.

A Várom a Párom c. regény, Kékesi Dóra története a mai párkeresésről szól, ami a szerző bevallása szerint szintén valós történésekre épül.
A kettős könyvbemutató könnyed hangulatát a két írónő közös dedikálása zárta.