Hírek

Tüntetők fogadták Merkelt Chemnitzben

Nem szabad magára hagyni Görögországot, Olaszországot és Spanyolországot a Földközi-tengeren átívelő migrációs útvonalon hozzájuk érkező emberekkel – jelentette ki Angela Merkel német kancellár tegnap Chemnitzben.

A Neue Presse című lap fórumán kiemelte, Európa közepén fekvő országként sokáig Németország is úgy látta, hogy a Földközi-tengeren az Európai Unióba érkezők ügye „nem tartozik ránk”. Ez egészen addig tartott, amíg Orbán Viktor Magyarországon nem készült el a kerítésével, és az emberek a balkáni útvonalon keresztül eljöttek Németországba, mondta.

– Egyébként Orbán Viktor, aki azt mondja, hogy egyetlen menekültet sem fogadok be, annak idején megkérdezte Werner Faymann osztrák kancellárt, ő pedig engem, hogy tudunk-e segíteni Magyarországnak – tette hozzá az MTI tudósítása szerint Angela Merkel.

A kancellár asszony pénteken először látogatott Chemnitzbe azóta, hogy augusztusban napokig tartó tüntetéseket váltott ki, és a berlini kormánykoalícióban is válságot okozott egy német férfi meggyilkolása. A Chemnitzben augusztus 26-án történt késeléssel az országba menedékkérőként érkezett embereket gyanúsítanak.

Az eset demonstrációk sorozatához vezetett. Az emberölés napján tartott első, nem bejelentett tüntetésen és egy nappal később egy bejelentett demonstráción számos erőszakos bűncselekmény történt, amelyeket a német nyilvánosságban az elkövetők idegenellenességének és szélsőjobboldali, jobboldali radikális nézeteinek tulajdonítanak.

Helyszíni beszámolók szerint Merkel látogatása ellen tegnap mintegy ezerfős tömeg tüntetett Chemnitzben. Szászországban a tavalyi szövetségi parlamenti választások során a bevándorlásellenes AfD a szavazatok 27 százalékát megszerezve Merkel pártját, a CDU-t is megelőzte.

A Focus hetilap elemzése szerint Chemnitzbe már visszatért a béke, Angela Merkel vizitje azonban ismét felkavarhatja az álló vizet. Három hónap telt el azóta, hogy két menedékkérő megölt egy németet a szászországi városban, érthető tehát a helyiek értetlensége, hogy a kancellár milyen céllal látogat most a városba. Azért, hogy a nyár végén történtekről beszéljen? Túl késő – véli a lap.

EPA/FILIP SINGER

A Deutsche ­Welle híroldal szerint nem egy egyszerű látogatás ez Angela Merkel számára, a kancellár és a keletnémetek közötti kapcsolatban ugyanis jelentős zavar keletkezett. Kancellárságának kezdetén, 2005-ben Merkel keletnémet háttere gyakori téma volt. Miközben végig egyszerű maradt, és pragmatikus, megmutatta a keletnémeteknek, hogy nem kell alkalmazkodniuk a Nyugathoz ahhoz, hogy sikeresek legyenek.

A modellszerep azonban elvárásokat is hozott a kancellár felé, Merkel pedig itt adósa maradt a saját gyökereinek. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy Merkel nem költ egyetlen eurót sem a saját népére, miközben a menekültek mindent megkapnak, írja a hírportál.

Horst See­hofer január 19-ig marad a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke – jelentette be a politikus tegnap. Közleményében kiemelte, hogy 2019-nek a CSU megújulása évének kell lennie, ezért január 19-re rendkívüli kongresszust hív össze, amelyen megválasztják a párt új elnökét. Hozzátette, a kongresszus megfelelő lehetőséget biztosít annak megvitatására, hogy miként lehet ismét megerősíteni a lakosság bizalmát a CSU iránt.

Horst Seehofer a hét elején jelentette be, hogy befejezi több mint tíz éve kezdett pártelnöki munkáját, és rövidesen közli ennek pontos időpontját. Arról is szólt, hogy szövetségi belügyminiszteri tisztségét megtartja. A CSU az októberi bajorországi választáson több mint 50 éve a leggyengébb eredményt érte el, és elveszítette abszolút többségét a tartományi gyűlésben.

Azóta egyre többen sürgették Horst Seehofer távozását a párt éléről. A nyomás tovább erősödött, miután a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Angela Merkel kancellár október végén bejelentette, hogy nem pályázza meg többé a CDU elnöki tisztségét.