Belföld Hírek Kiemelt hírek

Orbán Viktor: Felértékelődik a közép-európai régió ereje

A közép-európai régió erejének a hagyományos német-francia tengellyel szembeni felértékelődéséről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Magyar Állandó Értekezlet, a Máért XVII., zárt ülésén.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet, hogy a német-francia áruforgalom volumene és értéke csak az 50 százalékát éri el a V4-ek és Németország árukereskedelmi volumenének, ami egy példátlan dolog. A kormányfő értékelése szerint tehát a kereskedelmi volumen esetében a Közép-Európa-Németország tengely meghatározóbb, mint a német-francia gazdasági tengely.

Emlékeztetett, korábban is beszélt már arról, hogy a következő években Közép-Európa, benne a Kárpát-medence lesz az európai gazdasági növekedés motorja. Orbán Viktor arról is szólt, hogy Közép-Európa geopolitikai felértékelődésének fontos momentuma lesz, amikor Montenegró, Macedónia és Szerbia csatlakozhat az EU-hoz. A Balkán újraegyesítését uniós, közép-európai és magyar érdeknek egyaránt nevezte. A kormányfő beszédének felvételét a kormányzati honlapon tették közzé.

A teljes beszéd itt megnézhető:

Forrás: MTI/Origo