Kiemelt hírek Makó

Jövő héten megkezdődnek az Erzsébet-ház munkálatai

Várhatóan 2019. május 11-én adják át az Erzsébet-házat, amely nemcsak a halmozottan sérült fiataloknak nyújt lehetőséget a további fejlesztésre, hanem közösségi tér is lesz. Az épület átalakítása jövő héten kezdődhet meg.

Elkészültek az Erzsébet-ház tervei, így jövő héten már elis kezdődhet az ingatlan felújítása, átalakítása. Farkas Éva Erzsébet polgármester a fejlesztőházzal kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, több mint 10 millió forint támogatás gyűlt össze: ebben nemcsak pénzbeli felajánlás, hanem építési anyag és munkaerő biztosítása is van. A tervezők és az építészmérnökök már jártak a Szent István tér 9. szám alatti ingatlanban, hogy felmérjék annak állapotát.

A polgármester hozzátette: az Erzsébet-ház egy többfunkciós közösségi tér lesz, ahol a kulturális események, a koncertek és a támogatói közösség rendezvényei mellett a halmozottan sérült fiataloknak nyújt foglalkozásokat. Kialakítanak terápiás szobákat, mint például fényterápiás helyiséget, illetve az udvari részen lovas terápiás órát is tudnak majd tartani. A helyi védelem alatt álló épületet utoljára 2003-ban újították fel, a mostani beruházás során a homlokzat az eredeti állapotát kapja vissza, míg belülről akadálymentesítést is kialakítanak.

Tóthné Székely Mária, az ÉFOÉSZ vezetője elmondta: örömmel fogadták az Erzsébet-ház ötletét és mindig nagy lelkesedéssel fogadják az ehhez kapcsolódó programokat. Ilyen lesz a december 2-ai jótékonysági sütikóstoló is – a tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezik a Makovecz téren. Szilágyi Réka, az Angyalsóhaj Alapítvány kuratóriumi tagja hangsúlyozta, mindenki támogatására szüksége van, hogy megvalósulhasson a foglalkoztató ház, ezért bárki csatlakozhat a kóstolóhoz egy tál süteménnyel.  

Vargáné Szalados Klára, a Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Szakiskola Diákotthon Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény igazgatója elárulta: már felmérték a szükséges eszközállományt, amire szüksége lehet az Erzsébet-háznak. Hozzátette, ez az intézmény egy űrt fog pótolni, ugyanis a Pápayban csak 23 éves korig tanulhatnak a sérült diákok.

Várhatóan az Erzsébet-házat 2019. május 11-én adják át, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár közreműködésével.