Épp, hogy átadták a makói levéltár új épületegyüttesét, máris egy rendezvénynek adott otthont a Petőfi parki létesítmény. Szerda délután az intézmény és a Szirbik Miklós Egyesület közös könyvét, a Makó Szobrai című kötetet mutatták be az érdeklődőknek.

Egy különleges és értékes kötetet hozott létre a Szirbik Miklós Egyesület a makói levéltárral közösen. Vizi Dávid Máté, a levéltár munkatársa, Zeitler Ádám történész és Oláh Nóra művésztanár összesen 80 – főként – kültéri alkotást gyűjtött össze. Urbancsok Zsolt, a makói levéltár főlevéltárosa a bemutató előtt elárulta, a könyv ötlete már régen felmerült, azonban a megvalósításra várni kellett. A kötet főszerkesztője néhány tanulmánnyal is hozzájárult.

– Megpróbáltunk Makó szobrairól, plasztikáiról és muráliáiról átfogó képet adni az olvasóknak. Nemcsak hasznos információkat olvashatnak az olvasók, hanem esztétikai élményt is nyújt a könyv – tette hozzá a főlevéltáros. A kötetben a Kossuth-szobron át kisebb, eldugott műveken át mindent találhatnak az olvasók. 

Vizi Dávid Máté, a levéltár munkatársa a kutatómunka mellett civileket is felkeresett, ezzel is több információt gyűjtve az adott műről. Többek között a nemrég elhunyt dr. Tóth Ferenccel és Jámborné Balog Tündével is egyeztetett egy-egy szoborral kapcsolatban. Ezek mellett a levéltári dokumentumokból is sikerült tájékozódnia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest