Átadták a 150 millió forintból megújult makói levéltárat, amelybe hamarosan a Csanád vármegyei gyűjtemény is átszállításra kerül. A térség országgyűlési képviselője kiemelte, a megye nevének Csongrád-Csanádra változtatásával a kormány a tiszteletet is visszaadja a városnak, ami jár neki.

Többek között egy 1682-ben Balog Miklós Csanádi püspöknek címzett királyi kamarai válaszlevelet, egy 1699-es kamarai oklevelet, II. Rákóczi Ferenc 1704-es, magyar nyelvű oltalomlevelét, valamint III. Károly, 1724-ben kiállított vásártartási engedélyét is őrzik a makói levéltárban, amelynek új épülete most 130 millió forint kormányzati, és 20 millió forint önkormányzati támogatásból valósult meg.

Az EMMI közigazgatási államtitkára szerint jelenünk és jövőnk alakításához elengedhetetlen múltunk tényszerű feltárása, ápolása, és gondos megőrzése, amelyet már Szent István is vallott, amikor azt mondta: aki a múltat nem ismeri, a jövőt nem érdemli.

– Ezért tartotta fontosnak Magyarország kormánya, hogy Makó városával összefogva biztosítsa a Csongrád Megyei Levéltár Makói Levéltára új épületének kialakítását, valamint az archívum elhelyezéséhez szükséges eszközök beszerzését. – fogalmazott Latorcai Csaba.

A térség országgyűlési képviselője kiemelte, Makó most egy város a megye többi városa közül, de az I. világháborút megelőzően Csanád vármegye központja volt, a megye nevének Csongrád-Csanádra változtatásával pedig a kormány a tiszteletét fejezte ki Makó múlta előtt is.

– A kormány szerette volna Makónak megadni azt a tiszteletet, ami jár a városnak azzal, hogy a Trianoni diktátum 100. évfordulójától a megye felveszi a Csongrád-Csanád megye nevet. Örülök, hogy az országgyűlési képviselő társaim egyhangúan támogatták ezt a javaslatot, erre azért van szükség meggyőződésem szerint, mert Makó városa annak köszönhette részben a fejlődését, hogy egykor az ország közepe volt, és máig hatást gyakorol az itt élőkre, hogy az ország széle lett. – mondta el Lázár János.

A térség országgyűlési képviselője hozzátette: a kormány belátta, hogy ezekben a településekben van tartalék, és örömmel támogatja ezeket a közösségeket, ha van kezdeményezés.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója arról beszélt, hogy szakmailag sokáig nem értett egyet azzal, hogy Makóra kerüljön a Csanád megyei gyűjtemény, de a helyszínt és az itteni polgárok elkötelezettségét látva megnyugodott, mert jó kezekbe kerülnek az anyagok.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest