Három évvel ezelőtt történt a százharminc halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadás-sorozat. A merénylők a nemzeti stadionnál, a Bataclan koncertteremben és belvárosi kávéházak teraszán végeztek ki embereket. Szakértők szerint a terrorfenyegetettség még mindig nem szűnt meg, a politikai vezetés semmit nem tesz, hogy javuljon a biztonsági helyzet Nyugat-Európában – írja a hirado.hu.

Nyugat-Európában több terrortámadás is történt, például Németország fővárosában, Berlinben majdnem két évvel ezelőtt, amikor kamionnal hajtott be a merénylő a karácsonyi vásár látogatói közé. Ez a terrortámadás a napokban újabb indulatokat váltott ki, mert egy német exrendőr, Stefan Schubert legújabb könyvében azt írta, hogy a terroristát Angela Merkel német kancellár tudtával hagyták szabadon a hatóságok. A volt rendőr könyve hat héten át vezette a német könyveladási listákat.

Nem javult a biztonsági helyzet

Az elmúlt három évben az Európai Unió vezetése és a nyugat-európai országok politikai vezetése semmilyen különleges intézkedést nem tett, amely azt eredményezte volna, hogy javult a biztonsági helyzet Európában – jelentette ki Horváth József biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Mint mondta, nem indult meg a jogtalanul tartózkodó személyek kitoloncolása, és nem biztosítanak semmilyen olyan különleges eszközöket a rendvédelmi szervek számára, amelyek a megnövekedett feladatok ellátását segítenék. Úgy véli, a biztonsági helyzet továbbra is egy befagyott, magas szintű kockázati helyzet Nyugat-Európában.

Túlfeszített munka a titkosszolgálatoknál

Egyre többet hallani arról, hogy mennyi terrortámadást előznek meg a titkosszolgálatok és a hatóságok. Horváth József azonban úgy véli, hogy a nyugat-európai politikai elit ezt a társadalom megnyugtatására alkalmas eszközként használja fel. Ugyanakkor a titkosszolgálatoknál egy olyan túlfeszített munka folyik, amely erősen demoralizáló – fűzte hozzá.

Az emberek tisztában vannak azokkal az erőfeszítésekkel, amelyeket a biztonsági szolgálatok tesznek, azonban ha 99 terrortámadást meg is akadályoznak, de egy mégis megtörténik, a biztonsági intézkedéseket mégis keveslik az emberek – közölte Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Hozzátette, egy terrortámadás pedig annyira megrázza a társadalmat, hogy hosszú időn át mindenki csak arról beszél.

Meg kell állítani a migrációt

Elmondta, továbbra is szempont, hogy meg kell állítani a migrációt, mert, ha ezt nem teszik meg, akkor a terrorizmust sem lehet megállítani, ugyanis az illegális bevándorlók között ott vannak az újabb és újabb terroristák. Megjegyezte, erről még mindig zajlik a vita Európában, és csak bizakodni lehet, hogy a jövő évi európai parlamenti választás jelentős változást hoz majd ebben a kérdésben.

A migráció és a biztonság az egyik legkiemeltebb kampánytéma a választások szempontjából, és jól látszik az is, hogy az európai választók biztonságot akarnak. Pócza István elmondta, ezt jól példázza a közelmúltban történt bajorországi tartományi választás is, ahol szavazók a béke, a nyugalom és a stabilitás mellett voksoltak. Hozzátette, egyre inkább azok a pártok erősödnek meg, amelyek erre a két kulcsfontosságú kérdésre világítanak rá.

A titkosszolgálatok hibát követtek el?

A német exrendőr könyvével kapcsolatban Horváth József elmondta, két szakmai filozófia tükröződik. Az egyik a rendőri kötelesség, ami azt jelenti, hogy ha egy bűncselekményt elkövető személyt lát valaki, akkor azt minél hamarabb el kell fogni, hogy „megszabadítsák tőle a társadalmat”. Ugyanakkor a könyvben leírtak alapján kiderül, hogy ebben az esetben a titkosszolgálatok valóban hibát követtek el – jegyezte meg Horváth József.

 

Forrás: hirado.hu | Borítókép: Az EU-tag Horvátország határánál várakozó illegális bevándorlók és a határt védő boszniai rendőrök között gyakoriak a konfliktusok a maljevaci határátkelőn, a boszniai oldalon (Fotó: MTI/AP/Amel Emric)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest