Hírek Makó Színes

Új apátfalvi butella a múzeum néprajzi gyűjteményében

Újabb apátfalvi butellával gyarapodott a József Attila Múzeum néprajzi gyűjteménye. A múzeumi gyűjteményben 54 butella található, nagy részben Makóról és pár darab Hódmezővásárhelyről és Apátfalváról.

A Dél-Alföld nagy fazekas központjai: Hódmezővásárhely, Makó, Szentes, Szeged, Tótkomlós mellett voltak kisebb községekben alkotó fazekasok is, így például Apátfalván.

„Makó fazekassága a szomszédos Apátfalvára is kihatott. Ez leginkább a butellákon látszik meg. A makói butellák egyik sajátossága, hogy a szöveg helyét felvonalazták. Apátfalván is vonalas alapra írták a szöveget, de az egész butella elnagyoltabb, a díszítmény vaskosabb, a betűvetés és maga a szöveg is durvább, mint a makói vagy vásárhelyi darabokon.” – írja Kresz Mária az apátfalvi fazekasok stílusáról, a felsorolt jellemzőket láthatjuk a kiállított darabon is.

A most gyűjtött, 1878-ban készített butella különleges darabnak számít, mivel a József Attila Múzeum történetében a pálinkásedény lett a nyolcadik apátfalvi butella a néprajzi gyűjteményben. Az eddig ismert darabokhoz képest kitűnik nagyobb méretével és a csizmadia mesterség attribútumaival, így a csizmával, a bőrvágó, hold alakú késsel és a musta elnevezésű, a bőr puhítására használt eszközzel, mely alatt jellegzetes csillagot formáló motívum és leveles ág látható. Két oldalán stilizált növényi ornamentikával, szája körül virágszirmokat formázó díszítménnyel. A másik oldalt felirattal: „Szécsényi Gergelé / ez a Butéla szivem / Vigasztaloja kedves / edényem Bene vagyon / Reményem igyál / Pajtás én kínálok / nem Más készült / Apátfalvan”.

A butellát a múzeum a saját bevételeiből tudta megvásárolni. Az érdeklődők megtekinthetik a hónap műtárgyaként az állandó kiállításunkban.                                       

Szikszai Zsuzsanna igazgató és Börcsök Attila, Nagy Gábor