Hírek Kiemelt hírek Makó

Aszfaltos utat kap a jángori zsidó temető

Egy pályázatnak köszönhetően nemcsak 1,2 kilométer hosszú út épül a makói jángori zsidó temetőhöz, hanem 14 darab parkolóhelyet is kialakítanak. A kivitelezést jövő tavasszal kezdi meg a DÉLÚT Építő és Bányászati Kft.

A „Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon” projekt keretén belül fejleszthetik az Attila utca végén található jángori zsidó temetőt. Nettó 67 millió forintból egy 1,2 méter hosszú, 5 méter széles bevezető utat építenek, illetve 14 darab parkolót alakítanak ki a temetőnél. Farkas Éva Erzsébet polgármester a kivitelezési szerződés aláírása elmondta, az egykori „Kis Jeruzsálem” területén található temetőt mindenképpen szeretnék fejleszteni:  céljuk az, hogy a zsidó kulturális örökséget és kultúrát megőrizzék, ezért egy látogatóközpontot is kialakítanak a „Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon” projekt által.

Török Miklós, a projekt vezetője elmondta: a programban Makón kívül még öt város vesz részt. Többek között Miskolcon, Sátoraljaújhelyen és Nyírtasson is ortodox zsidó emlékhelyeket fejlesztenek 1,4 milliárd forintból. A kivitelezést a DÉLÚT Építő és Bányászati Kft. nyerte el: Juhász Lóránt, a cég gazdasági ügyvezető igazgatója megköszönte a bizalmat és elmondta, 2019 tavaszán kezdik meg a munkát, amely valószínűleg őszre készül el.