Kiemelt hírek Sport

Újabb világbajnoki címet szerzett Debreczeni Gábor

Nemrégiben a Birminghamben a PCA Világbajnokságon vett részt Debreczeni Gábor. A makói testépítő végül újabb világbajnoki címmel térhetett haza – azonban maga a serleg Angliában maradt.

Debreczeni Gábornak a mozgás mindig az élete része volt: évekig néptáncolt és Kung-fuzott, majd 2003-ban áttért a testépítésre. Azóta számtalan  bajnoki címmel rendelkezik, magyar és nemzetközi versenyeken szerepelt. Legutóbb Birminghamben vett részt a PCA Szövetség megmérettetésen. Gábor elmondta, a Master kategóriában indult, amelyben az első helyezést érte el.

– Ez a verseny elég erős. Tudtommal 30 ország a tagja és a magyar szövetségeket tavaly kérték fel először, hogy indítsanak versenyzőket – mesélte Gábor. – A kvalifikáció még szeptember végén, Érden volt, amelyet megnyertem és ezzel tudtam kvalifikálni magam a világbajnokságra.

A testépítő elmondta, a kategóriája elég változatos volt: Dél-Afrikából és Iránból is érkeztek versenyzők. A birminghami versenyre szinte egész évben készült: volt egy alapozó időszaka, amelynek az izomtömeg növelés volt a célja, illetve a háttömeget és a felsőtestét fejlesztette.

– A testépítő közösség nagyon jó, a backstage-ben az esélylatolgatás mellett jókat beszélgetünk. Ez a sport, amit szeretünk csinálni, nincs rivalizálás, általában elfogadják az emberek, ha a másik jobb. A verseny után odajött az angol szövetség elnöke gratulálni, de egy másik versenytársammal a mai napig tartom a kapcsolatot, beszélgetünk – fogalmazott Gábor.

A világbajnoki cím szinte meglepetésként érte a testépítőt: mint visszaemlékezett, a színpadon 10-en álltak és két csoportban nézték meg a versenyzőket a bírók, akik összevetéseket csinálnak. Bár az összevetésnél nem középre állították a makói versenyzőt, végül őt hozták ki a legjobbnak.

– Az edzőmmel, Kokovai Andorral úgy indultunk neki, hogy a döntő meglesz, de a formám miatt, illetve látva a többieket csak egy dobogós helyezésre számítottunk: második vagy harmadik helyre gondoltuk. Nagyon jó érzés volt, hogy világbajnoknak avattak – mondta a testépítő.

Egy nagyon szép serleggel gazdagodott Gábor, azonban az még Angliában maradt egy barátjánál: elárulta, a díj nagysága és súlya miatt nem fért volna bele a poggyászába, azonban csomagküldő szolgálattal nemsokára Makóra ér az elismerés.