Hírek Kiemelt hírek Makó

Pécskán és Aradon is felelevenítették a múltat

November 10-én a makói Szirbik Miklós Egyesület és a kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör Pécskára és Aradra látogatott.

Pécskán, szülőhelyén tisztelegtek Klebelsberg Kuno munkássága előtt. Az Ecza Péter alkotta bronz mellszobrot a Puskás Tivadar Távközlési Technikum ajándékozta. A római katolikus plébánia és a helyi RMDSZ állíttatta, 2000. november 11-én. Forgó Géza a római katolikus templom udvarán álló alkotás előtt emlékezett meg a miniszter tevékenységéről. A makóiak már tíz éve járnak Pécskára, kezdetben Mendei Árpád tanár úr kezdeményezésére, majd 2015-től Forgó Géza és a Szirbik Miklós Egyesület szervezésében. Mint portálunkhoz eljuttatott beszámolójukban írják, a szerény ünnepségek megtartásában Nagy István tanár úr közreműködik fáradhatatlan lelkesedéssel, nélküle és pécskai helytörténeti munkássága nélkül szegényebb lenne a magyar közösség. Ezúton is köszönik, hogy őrzi Klebelsberg Kuno emlékét. A kisvárosban még állnak az 1. és a 2. világháborús obeliszkek a hősi halottak neveivel a hatalmas katolikus templom udvarán. Sőt, 1956-os emlékművet is avattak néhány éve, mert a magyar forradalomnak romániai magyar áldozatai is voltak. A település más érdekességeket is tartogat. Ott van többek között Nepomuki Szent János szobra 1773-ból, vagy az ivókút, amit a makóiak Korsós lányként ismernek. Szombatonként pedig hatalmas piac várja a vásárlókat.

navigate_before
navigate_next

A kirándulók Pécskáról Aradra utaztak. 13 mécses gyújtásával áldoztak a vértanúk hazaszeretete előtt és meghallgatták Zeitler Ádám beszédét. Megtekintették az aradi múzeum kiállításait, köztük az 1848/49-es ereklyéket bemutatót is, ahol a figyelmes szemlélő makói vonatkozásokra is felfedezhet. A napot Szabadság-szobornál zárták, ahol Forgó Géza egyesületi elnök ismertette a makói kapcsolatokat.

 

Forrás: Szirbik Miklós Egyesület