Hírek Kiemelt hírek Térség

A kúria és kerékpárút is téma volt a kiszombori fogadóórán

A térség országgyűlési képviselője Kiszomboron folytatta a fogadóóráit, ahol mint kiderült élénken foglalkoztatja az itt élőket az örökségvédelem is.

– Nagyon tanulságos és hasznos volt ez a fogadóóra is – összegzett Lázár János, miután meghallgatta a mintegy 20 helyi lakost, akik eljöttek hozzá.

A térség országgyűlési képviselője kiemelte, egy fogadóórára teljesen más, személyesebb problémákkal jönnek el az emberek, mint egy lakossági fórumra, ezért is fontos, hogy erre lehetőségük legyen. Lázár Jánoshoz ezúttal fordultak a Rónay-kúria felújításával kapcsolatban is, amelyről már Szegvári Ernőné polgármesterrel is rengeteget beszéltek.

– Ezt akkor tudjuk megvalósítani, ha pontosan tudjuk, mit szeretnénk benne létrehozni, mert az ezer négyzetméter felújítása e nélkül nagy luxus. Ki kell dolgozni, hogy ki fogja üzemeltetné, és mire lenne használva. Véleményem szerint a Trianoni békediktátum 100. évfordulójához közeledve meg lehet fontolni például emlékközpontok, múzeum létrehozását azokban a megyékben, amelyek a legnagyobb veszteséget szenvedték el. – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője.

Lázár János szerint ugyanis sokakat érdekelne, hogyan élték meg akkor az itt élők, hogy szinte egyik napról a másikra új határokat húztak meg, és az ország széle lett az addigi közepéből. Kerékpárút ügyében is fordultak a képviselőhöz, ugyanis míg Makó és Kiszombor felől már megépült, és Szeged felől is ki van építve egy darabig, ezt akár össze is lehetne kötni.

– Ez a kérdés már egy másik választókerületet érint, Kiszombor szempontjából az volt a legfontosabb, hogy Makóig meglegyen, mert ide járnak be az emberek dolgozni, egészségügyi ellátásért, és tanulni. Ezt közösen megvalósítottuk, de amennyiben lesz lehetőség az összekötésére, én támogatni fogom – mondta erről a képviselő, hozzátéve, hogy ha Makó térségében elindulnak további turisztikai fejlesztések, akkor mindenképpen megéri ilyenen elgondolkodni.

A képviselő még egy érdekes témát kiemelt, amivel hozzá fordultak: Kiszomboron van a jégkár elhárító rendszer egyik állomása, a település belterületén. A szomszédok azonban azt vették észre, hogy a környezetében a növények fejlődése megállt, vagy kipusztultak. Arra is kérték emiatt a képviselőt, hogy járjon utána, miért történhet ez.

Lázár János azt is hangsúlyozta, hogy mindent összevetve Kiszomboron az látszik, hogy a polgármester és a képviselő testület kiváló munkát végzett, aki bejön a településre, azt láthatja, hogy rendezett, a szolgáltatások rendben vannak, és számos intézményt is felújítottak az elmúlt években.