Kiemelt hírek Makó Színes

A gyakorlat oldaláról közelítették meg a továbbtanulást

Pályaorientációs délelőttöt szerveztek a makói SZIGNUM felsőseinek. A szombati munkanapon a négy helyi és egy szegedi középfokú intézmény kínált szakmákat és képzési lehetőségeket a diákoknak.

Az ilyen jellegű programok szervezéséről rendelet határoz – tudtuk meg Horváth Jánostól. A makói Szent István Egyházi Iskola igazgatóhelyettese elmondta, tanévenként tartaniuk kell pályaválasztást segítő alkalmakat. – Ez a feladat összhangban van a célkitűzéseinkkel is, mert rendszeresen tart a témában egyéni konzultációkat és közös előadásokat szakember nálunk. Tavaly szülők és öregdiákok számoltak be oktatási élményeikről és munkájukról, így nyújtva hiteles példákat és tanácsokat – emelte ki a vezetőség tagja. Hangsúlyozta, ezúttal sem iskolabemutatások lesznek a foglalkozásokon, hanem szakmák és képzések iránt próbálják felkelteni az érdeklődést az előadók. Makó mind a négy középiskolájának képviselőjét meghívták az eseményre, ugyanis szeretnék a város célkitűzéseivel összhangban a fiatalok helyben tartását elősegíteni, illetve egy szegedi intézményt, aki viszont olyan lehetőséget kínál, amely nem található a településen.

A Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola elsősorban a rendészet valamint a közszolgálati, az egészségügyi és szociális témájú területeket ajánlotta a diákok figyelmébe. A szakmák kellékeiből ízelítőt is hoztak, amelyeket kipróbálhattak a gyerekek. – Nagyon hasznosnak tartom ezeket az alkalmakat, mert úgy tapasztaljuk, kell az iránymutatás a pályaválasztásban. Fontos, hogy a szülők és a pedagógusok is segítsék a döntést, különösen a szakgimnázium esetében, amely nagyobb elköteleződést kíván – tájékoztatott Péli Gyöngyi igazgatóhelyettes.

Ebbe az intézménybe jár most Péli Tamás, aki a SZIGNUM-ban volt általános iskolás. – Az egészségügyi területen tanulok, mert mentőtiszt szeretnék lenni. Úgy érzem, itt megfelelő helyen vagyok, és jó felkészítést kapok – értékelt Tamás, aki osztálytársával az újraélesztéssel és a segítséggyújtással kapcsolatban is megosztott praktikus információkat.

A HSZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma termében nagy volt a nyüzsgés az asztalok körül. – A mechatronikai technikus képzésünkhöz kapcsolódó feladatot kell megoldaniuk a gyerekeknek. A modellen egy robotmarkoló működését láthatják és alapvető hidraulikus áramkört állíthatnak össze az elemek segítségével – ismertette a teendőket Török Béla szakmai igazgatóhelyettes. Nagyon tetszett a tevékenység Almási Zoltánnak. – Úgy tervezem, hogy mechanikus lesz a foglalkozásom, de igazából labdarúgónak készülök – avatott be távlati terveibe az ötödikes diák.

Az interaktív délelőtt további helyszínein a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola, a József Attila Gimnázium és a Szegedi SZC Vedres István Építőipari Szakgimnáziuma mutatta be tanulmányi palettáját.

navigate_before
navigate_next