A településen rendkívül jól működő közfoglalkoztatási programot díjazta oklevéllel és 10 millió forinttal a Belügyminisztérium. Csjernyik Zoltán szerint büszke is a benne dolgozókra, a pénzből olyan fejlesztést terveznek, amivel a lakosság életét is megkönnyítik.

– Egy rossz lapáttal meg egy törött nyelű gereblyével kezdtük 2011-ben, 0,2 hektár földön. Most ott tartunk, hogy mintegy 15 hektáron gazdálkodunk 10 millió feletti értékű gépparkkal, több gazdasági épülettel. – mondja Csjernyik Zoltán.

Csanádalberti polgármestere hozzátette, eközben viszont a közfoglalkoztatottak száma mintegy felére esett vissza, a hatékonyságot úgy tudták megtartani, hogy folyamatosan gépeket, eszközöket vásároltak. A program két lábon áll, mezőgazdaság és értékteremtés, ez utóbbiban szőnyeg szövésével és térkő gyártásával foglalkoznak.

A belügyminiszter most egy oklevéllel is elismerte az itt végzett munkát, amelyet november 6-án vettek át Budapesten. Csongrád megyéből csak egy másik település kapott hasonló elismerést, Ópusztaszer. Az elismeréshez járt 10 millió forint is, amelynek már a helye is megvan.

A következő terve ugyanis a település vezetésének, hogy brikettáló gépet vásárol, amellyel a mezőgazdasági program melléktermékeiből állítanának elő brikettet. Ezzel pedig egyrészt a lakosság téli fűtési költségeihez járulnak majd hozzá, illetve értékesítésre is jut belőle.

Arra is kíváncsiak voltunk, mitől működik ilyen jól itt a közfoglalkoztatás, hiszen van minden településen, mégis hol többet, hol kevesebbet tudnak kihozni belőle. A polgármester erre egy roppant egyszerű válasszal szolgált.

– Meg kell értetni a közfoglalkoztatásban részt vevőkkel, hogy nagyon fontos a munkájuk. Úgy keljenek fel reggelente, hogy számítunk rájuk, ne azért jöjjenek be dolgozni, mert muszáj. Én nem is szeretem azt a szót, hogy közfoglalkoztatottak, mindig a munkatársaimnak hívom őket. Látva más településeken hogyan működik, azt kell mondjam teljesen meg vagyok elégedve a minkájukkal és a hozzáállásukkal. – mondta el portálunknak Csjernyik Zoltán.

Azt azért hozzátette, hogy természetesen náluk is vannak rosszabb periódusok, mindenhol lehet hibát találni, de leülnek és megbeszélik, mert csak egymást támogatva tudják elérni az eredményeket.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest