Hírek Kiemelt hírek Makó

Vidéki múzeumok vezetői találkoztak Makón

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége őszi közgyűlését tartja a városban. Mintegy 40 intézmény részvételével zajlik a szakmai egyeztetés két napon keresztül.

2013-ban alakult meg a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, amelynek célja, hogy segítsék egymást a benne lévő intézmények. Évente két alkalommal, ősszel és tavasszal tartanak közgyűlést, amikor lehetőség van az aktuális problémák, jogszabályi változások megbeszélésére is, tudtuk meg Szikszai Zsuzsannától a József Attila Múzeum vezetőjétől.

A közgyűlésen részt vett az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó múzeumi főosztály vezetője is, aki többek között a Kubinyi ÁgostonPprogramról is beszélt az intézményvezetőknek.

– Ez a program kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy csökkentse a vidéki múzeumok hátrányát, többek között az állandó kiállításaik megújításával, vagy infrastrukturális fejlesztéssel. Az intézményeknek rendszerint jó kapcsolatai vannak a fővárosi múzeumokkal, mindig akad lehetőség arra is, hogy vándorkiállítások induljanak, elég ha csak a Seuso-kincsek utaztatására gondolunk, ami egy óriási eredmény – mondta el kérdésünkre Kassai hajnal.

A főosztályvezető kiemelte, az elsősorban a megyeszékhelyekre eljutó I. világháborús emlékkiállításnak is hatalmas nézettsége volt, ez folytatódhat majd a Trianon emlékkiállítással.

Az országszerte nagy népszerűségnek örvendő Múzeumok Éjszakájával kapcsolatban a főosztályvezető hangsúlyozta, ez ma a magyar kulturális élet legnagyobb brandje, alkalmanként 3-3,5 millió látogatóval, egy példaértékű kezdeményezés.

A rendezvénysorozattal kapcsolatban a jövőben azt szeretnék elérni, hogy a vidéki múzeumok még hangsúlyosabban vegyenek benne részt, és nagyobb reklámlehetőséget kapjanak.