Belföld Hírek

Újabb lendületet vettek az építkezések

Folytatódott a lakásépítések lendületes bővülése, az év első kilenc hónapjában több mint tízezer otthon készült el. Szakértők az év hátralévő részére és jövőre jelentős átadási hullámra számítanak, amivel az ágazat a válság előtti szintet is megközelíti – írja a Magyar Idők.

Mintegy 28 százalékkal több, 10 128 lakás épült 2018 első három negyedévé­ben az egy évvel korábbihoz képest a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint. Az építések a községekben kiemelkedő ütemben bővültek, de Budapesten is az átlagot meghaladó volt az emelkedés. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakásszám 26 655 volt, ami hat százalékkal elmaradt 2017 azonos időszakához képest.

– A tavalyi lendületes bővülés 2018 első három negyedévében is folytatódott, amihez jelentősen hozzájárult a kormány otthonteremtési programja. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztése és az igénybevétel könnyítése még inkább elősegíti, hogy a gyermeket nevelő családoknak saját otthona legyen – közölte a Magyar Időkkel a Pénzügyminisztérium. A tárca emlékeztetett rá, hogy a program 2015-ös életre hívása nyomán 2016-ban több mint 30 százalékkal, tavaly pedig 44 százalékkal több lakás épült, mint az azt megelőző évben.

– Az elmúlt években a lakosság foglalkoztatási és jövedelmi helyzete érzékelhetően javult, így a családok ma már bátrabban vághatnak bele lakásépítésbe vagy -vásárlásba – írták, hangsúlyozva, hogy a most kezdődő családi nemzeti konzultáció eredménye tükrében további családtámogatási intézkedések várhatók.

– A lakásáfa csökkentése és a csok kiterjesztésének bejelentése óta eltelt időszakban megháromszorozódott a lakásépítési engedélyek és kétszeresére nőtt az átadások száma – közölte Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője, rámutatva, hogy 2016 eleje óta 61 ezerrel több engedélyt adtak ki, mint amennyi otthon megépült, ami tükrözi a kivitelezések jelentős csúszását. A munkaerő- és kapacitáshiány hátráltató tényező, egyes tervezett társasházi beruházásokat már vissza is vontak, így feltehetően nem épül annyi lakás, mint ahány engedélyt kiadtak. A Takarékbank az év hátralevő részére és jövőre jelentős átadási hullámra számít.

Az építési engedélyek kisebb visszaesésében Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az játszhat szerepet, hogy az építők a már megkezdett beruházásokra koncentrálnak, és újakat még nem terveztek. – A vizsgált időszakban még bizonytalan volt a kedvezményes áfa sorsa, azóta viszont kiderült, hogy bizonyos feltételek esetén 2019 után is alkalmazni lehet azt. A 2019 végén szerkezetkész állapotú társasházak lakásaira is vonatkozik majd a kedvezményes kulcs, emiatt a következő negyedévben a lakásépítési engedélyek száma tovább emelkedhet – vélekedett a szakértő. Balogh László szerint az idén 20 ezer új lakást adhatnak át, ami nyolcéves viszonylatban rekordot jelent, és azt mutatja, hogy a lakásépítések száma a válság előtti szintet közelíti.

Az OTP Ingatlanpont arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg a kisebb városokban és a községekben élénkül az új lakások piaca.

– Ennek elsődleges oka a 2017-ben bevezetett egyszerű bejelentés intézménye, amely a kisebb településeken jellemző családi házas építkezéseket könnyítette meg – mondta Valkó Dávid, az ingatlanközvetítő hálózat vezető elemzője, aki szerint a megépülő lakások száma tovább nőhet, hiszen folyamatosan adják majd át az elmúlt három évben tömegével elkezdett lakásokat.

Ha a megszűnő kedvezményes áfa és más kivezetett támogatások helyett nem fogad el az Országgyűlés ezekkel egyenértékű új ösztönzőket, akkor a lakásépítési számok ismét drasztikusan esni fognak a Társaság a Lakásépítésért és Lakásfelújításért Egyesület (TLE) szerint. Mint írták, átfogó, központi program szükséges a vidék népességmegtartó képességének növelésére, ehhez a munkahelyteremtés mellett a lakhatási körülmények javítása is fontos.

A TLE szerint a lakásépítés fontos pillére az építőiparnak, megerősítése alapfeltétele az ágazat tartós stabilitásának.

 

Forrás: Magyar Idők