Belföld Hírek

Újabb csúcsot dönt idén a turizmus

A tavalyi, kimagasló évhez képest is stabilan növekszik a hazai turizmus – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb tájékoztatásából. Egyre több vendég, egyre több vendégéjszaka, így egyre növekedő bevételek – így lehet jellemezni a hazai idegenforgalom augusztusi teljesítményét.

A KSH október közepén adta ki a turisztikai ágazat augusztusi mutatóit. Eszerint az év nyolcadik hónapjában az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal emelkedett, és megközelítette a 740 ezret. A belföldi turisták száma még nagyobb mértékben, 5,6 százalékkal nőtt, és meghaladta a 870 ezret – ismertették az M1 Summa című műsorában.

Augusztusban a vendégek száma összesen több mint 4, a vendégéjszakák száma közel 3, a szálláshelyek árbevétele pedig 11 százalékkal nőtt. Hasonlóan kedvező a kép, ha az idei év első 8 hónapját vizsgáljuk: ebben az időszakban a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma 4, bruttó bevétele pedig 9,2 százalékkal volt több mint 2017 azonos időszakában.

Budapest a legnépszerűbb cél

A Turizmus Kft. marketing és értékesítési igazgatója elmondta: Budapest a legvonzóbb turisztikai célpont jelenleg. A külföldi vendégek minden második vendégéjszakát a Budapest–Közép-Duna-vidék régióban töltöttek az utolsó nyári hónapban.

Kelecsényi Ágnes azt mondta, a fővárosi szállodák augusztusi forgalmát a Duna alacsony vízállása is növelte. Elmondása szerint a négy és ötcsillagos szállodák foglaltsága különösen magas volt, aminek egyik oka a Duna alacsony vízállása.

A szakértő hozzátette: a nagy luxushajók nem tudtak Budapestre hajózni, így nem tudták felvenni az itteni turistákat. Ez olyan plusz forgalmat generált a budapesti szállodáknak, amire senki sem számított.

A kormány is támogatja az ágazatot

2018-ban az első nyolc hónapban több mint 22 millió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a hazai szálláshelyeken, a szállodák szobakapacitás-kihasználtsága pedig kiemelkedően magas, 75,8 százalékos volt az utolsó nyári hónapban. A turizmus jelenleg 400 ezer embernek biztosít megélhetést hazánkban. Az ágazat a bruttó hazai termék, azaz a GDP valamivel több mint 10 százalékát adja.

„Ezt a következő bő évtizedben még tovább szeretné növelni a kormány” – erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Turizmus Summit konferencián október közepén. A miniszterelnök úgy fogalmazott: 2030-ig a magyar turizmus úgynevezett GDP-hez való teljes hozzájárulását a mostani tíz százalék körüli értékről 16-ra szeretnék növelni.

Elmondta: Vannak kiemelt térségek, mint Budapest, de szeretnének lehetőséget adni a vidéknek is. A miniszterelnök szerint rengeteg olyan hely van az országban, amire büszkék lehetünk, ezért személyes ambíciójának is nevezte, hogy 10-15 éven belül legalább annyi ember legyen kíváncsi a magyar vidékre, mint ahányan kíváncsiak a városainkra. Balaton, Fertő-tó, Dél-alföldi tanyavilág, Tokaj, Dunakanyar, kerékpárút-hálózatok; a cél az, hogy Magyarország minden szegletét bekapcsoljuk a turizmus vérkeringésébe – fogalmazott a miniszterelnök.

Borítókép: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt.