Hírek Kiemelt hírek

Sikeres volt a Múzeumok Őszi Fesztiválja Makón

2018. október 1. és november 11. között ismét megrendezték a nagy sikerű országos rendezvénysorozat, a Múzeumok Őszi Fesztiválja, melyhez a makói József Attila Múzeum immár 3. alkalommal csatlakozott.

A programsorozatot egy születésnapi köszöntés nyitotta, melynek során dr. Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgatót, történészt egykori kollégái, barátai, ismerősei köszöntötték 70. születésnapján. Munkája elismeréseként egy ajándékkötet is kiadásra került „Egy makói históriás címmel”, mely a történész kedvenc témáit veszi górcső alá és emellett a város vezetőjének, valamint a térség országgyűlési képviselőjének gondolatatit fogalmazza meg az ünnepeltről.

A Hátrahagyottak emlékezete című különleges vándorkiállítás az 1848-49-es eseményeket és hatásait egy új szemszögből a résztvevők, az aradi vértanúk feleségeinek, gyerekeinek történetein keresztül mutatta be a látogatóknak. A szövegek rámutattak arra, hogyan hordozták az özvegyek és gyerekeik életük végéig elvesztett társuk tragédiájának lelki és fizikai terheit. Az interaktív szabadtéri tárlatot több iskolai csoport is megtekintette, hiszen amellett, hogy jól kiegészíti az iskolai történelmi tananyagot, két feleség makói kötődésére is rávilágít.

A magyar festészet napja alkalmából „Újragondolt főtér-Torma Imre nyomán” címmel csoportos alkotómunkára invitáltuk a makói és a kistérségi 12-18 éves korú diákokat, hogy 4-6 fős csoportokban alkossák meg a mai makói főtér arculatának 1-1 jellegzetes képét Torma Imre stílusában. A makói származású Torma Imre festőművész születésnek 125. évordulójára emlékezve a múzeum emeletén rendezett kamarakiállítás megtekintése után a gyerekek fekete kartonon színes zsírkrétákkal készítették el műveiket.

Az interaktív ’56-os történeti vetélkedő célja minden évben, hogy az 1956-os forradalom makói eseményeit, a helyi megmozdulások történéseit, az itteni szerepvállalókat megismertessük az általános- és középiskolás diákokkal. A vetélkedő idén is több helyszínen zajlott, az állandó kiállításban, az udvaron található szovjet emlékműnél, illetve a múzeum előterében kaptak különféle feladatokat a diákcsoportok.

Az utazó múzeum programunk során a társadalomnak egy olyan rétege is bepillantást nyerhet a múzeumban őrzött értékekbe, akik számára a kiállítások rendszeres látogatása nehezen oldható meg. A témától függően műtárgyakat, bemutatóanyagokat viszünk a helyszínre, melyeket az érdeklődők megnézhetnek, tanulmányozhatnak, így lehetőségük nyílik a foglalkozás témájához kapcsolódó műalkotások közvetlen megfigyelésére, felfedezésére és a róluk való gondolkodásra. Jelen alkalommal a népi textíliák (díszpárnák, terítők, képek, képeslapok stb.) polgári környezetben történő megjelenését vettük górcső alá és ismertettük meg a demenciában szenvedő, egyedülálló, idős korosztállyal a Makói Idősek Otthonában.

Az őszi szünetben a korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezésre került a családi nap, melyen kézműves foglalkozásokkal, jó hangulattal vártuk a kikapcsolódni vágyó gyermekeket és családjaikat a múzeumba. Lehetett gyertyát mártani, nemeztárgyakat (labdát és tulipánt) készíteni, szőni-fonni, karkötőt készíteni, decoupage technikával őszi díszt, különféle őszi termésekből kis figurákat alkotni. Sok esetben a szülők, nagyszülők is a csemetékkel közösen alkottak, vagy megtekintették a múzeum állandó és időszaki kiállításait.