Hírek Kiemelt hírek Makó

Hetven év után újra megalakult a makói József Attila Kör

A második világháború után a makói gimnáziumban alakult meg a József Attila Kör. Az egykori szellemi műhely hagyományára építve, közel hetven év után újra megalakult a kör hétfő este a könyvtárban.

A ’48-49-ig működő kör tagja volt többek között Lator László és Domokos Mátyás is. A makói irodalmárok, szellemi emberek pártfogásukba vették a kört, a Vármegyeháza díszterme mindig zsúfoltságig volt. A fordulat évétől kezdve az irodalmi működésünk lehetetlenné vált, megszűnt, és tagjai Pestre kerültek.

Közel 70 évvel ezután, Szikszai Zsuzsanna igazgató hívta új életre a szellemi műhelyt, amelynek alakuló ülésére hétfő este került sor a könyvtár olvasótermében. A kör vezetője és mentora Bene Zoltán író, a Szeged főszerkesztője és a Csongrád Megyei Írószövetség elnöke az ülés előtt úgy fogalmazott, mentorként egyelőre nincsenek kitűzött tervei, hiszen ez függ attól, hogy kik milyen ambíciókkal, irányultsággal, célokkal érkeznek. Hozzátette: alapvetően az irodalmi körök, csoportok célja, hogy az irodalmat minél közelebb vigyék a tagokhoz, hogy minél behatóbban ismerhessék meg, az alkotói folyamatokba is belelátva.

– Az egészen biztos, hogy egy ilyen kurzus sem garantálhatja azt, hogy aki itt belép, az költőként vagy íróként lép ki. Természetesen ez is benne van a pakliban, hogy szunnyadó tehetségeket fogunk felfedezni, de én azt gondolom, hogy az elsődleges cél az az, hogy az irodalommal egy élő kapcsolatot, egy közeli nexust ki tudjunk alakítani – mondta el Bene Zoltán. Kiemelte: egy olyan korban élünk, amelyben sokkal többen írnak, mint olvasnak. Nagyon fontos, hogy mit olvas az ember, hogy az olvasmányélményeiről, a mintákról essen szó. Ennek kapcsán hozzátette: magyar, illetve kelet-európai sajátosság, hogy a kortársak háttérbe szorulnak az olvasmányélményekben.

A kör havonta tart majd találkozókat, a következő alkalomról és a körről a könyvtárban tudhatnak meg többet az érdeklődők.