Hírek Külföld

Az Iszlám Állam katonái tömegesen érkezhetnek Európa belseje felé

Számos nem muszlim menekült várja sorsa jobbra fordulását görögországi befogadó központokban. Úgy tűnik, hogy a más vallásúak súlyos megtorlásra és erőszakra számíthatnak ezeken a helyeken a muszlim migránsoktól a német külföldi közszolgálati adó, a Deutsche Welle tudósítása alapján – írja az Origo.

Ha az afgánok megtudják, hogy jazidi vagyok, akkor élve elégetnek. Nem tartanak minket emberi lénynek– nyilatkozta a 37 éves Kheiri Zabri a német lapnak. A jazidik annyira félnek, hogy megkérték a lap fényképészét, takarja ki az arcukat.

A férfi feleségével és három kislányával 2017 decembere óta él a Malakasa-táborban, Athéntól nem messze. Több száz szíriai és afgán migráns él rajtuk kívül ebben a befogadó központban. A keresztények és a jazidik ezekben a táborokban rendszeres zaklatásnak vannak kitéve. A múlt hónapban a táborban tömegverekedés tört ki a szíriaiak és az afgánok között. Az összecsapásban meghalt egy 31 éves szír férfi, nyolcan megsebesültek. A görög rendőrség többtucatnyi embert letartóztatott.

Zabri elmondta, hogy a táborban levő rendőrök és a közelben állomásozó katonák is tétlenül nézték a tömegverekedést. A férfi szerint a családja és három másik jazidi család is félelemben él a táborban. A jazidik egy olyan kisebbség tagjai, akiket Irakban tűzzel-vassal üldözött az Iszlám Állam. Vallásuk sokban hasonlít a kereszténységre.

A jazidik szemtől szemben találkoztak az Iszlám Állam fanatikusaival Irakban.
Sok itteni ember ugyanolyan iszlamista itt, mint akik az ISIS-ben szolgáltak– nyilatkozta a DW-nek a 29 éves Hussein Khidher. A férfi kiemelte, hogy ugyanúgy kafírnak (hitetlennek) nevezik őket itt a muszlim migránsok, mint ahogy az ISIS tette.

Figyelmeztettek, hogy ne szidjam az Iszlám Államot nyilvánosan, mert sok iszlamista van itt a táborban is– közölte a jazidi férfi.

Számos jazidi és keresztény kurd került úgy az Athén melletti Malakasa-táborba, hogy a leszboszi befogadó központból menekültek oda. Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Leszbosz szigetén levő Moria nevű táborban nagyon sok az erőszakos és szélsőséges muszlim. Egy erőszakos banda mindenkit bántalmazott, aki nem tartotta be a böjtöt a táborban Ramadán idején. Sokan elmenekültek, akik nem voltak muszlimok.

Khidher azt nyilatkozta, hogy számos alkalommal hallotta a táborban levő afgánokat beszélgetni az európai „hitetlenektől”. Szerinte csak azért akarnak Európába jutni ezek az emberek, mert a saját országukban körözött bűnözők. A férfi egyik családtagja elmondta a német újságírónak, hogy van a táborban egy olyan férfi is, aki 2014-ben Falludzsában (Irak) helyezett el bombákat az Iszlám Állam megbízásából.

A nyilatkozó jazidik azt mondták, hogy a táborban kurdnak vallják magukat, titkolniuk kell identitásukat. A jazidi közösség súlyos atrocitásokat szenvedett el:a legóvatosabb becslések szerint is 6000 férfit ölt meg az Iszlám Állam, és ugyanennyi nő lett az iszlamisták szexrabszolgája. A táborban levő keményvonalas iszlám hívek pedig szintén könnyű prédának tekintik őket.

Az egyik jazidi férfi elmondta, hogya fenyegetések miatt próbáltak segítséget kérni a görög Bevándorlásügyi Minisztériumtól, valamint a különböző segélyszervezetektől, ám senki nem foglalkozik velük. A görög média és a hatóságok egy időben felkapták az ottani táborokban levő szélsőségesek ügyét, áma hivatalos vizsgálatok nem találtak semmit. A Malakasa-táborban kipattant zavargás után a hatóságok egyik táborlakóról sem tudták megállapítani, hogy az iszlamistákhoz tartoztak-e, vagy sem.

A leszboszi táborban is vizsgálat indult. A tábor megnyitása óta 498 embert tartóztattak le, de egyikük esetében sem volt szó iszlamista tevékenységről. A portugál kormány szeretett volna befogadni 700 jazidit Görögországból, ám ebből végül nem lett semmi: a görög bürokrácia meghiúsította a dolgot, mondván egyik csoport sem kaphat speciális elbánást.

Borítóképünk illusztráció.