Egyre több állam követi a magyar példát, és hangoztatja a fenntartásait az ENSZ bevándorláspárti politikájával szemben. Eddig hivatalosan Magyarország, az Egyesült Államok, Ausztrália és legutóbb Ausztria lépett ki a migrációs csomag jóváhagyási folyamatából. A kilépést Lengyelország, Csehország és Horvátország is fontolgatja, fenntartásainak pedig hangot ad Dánia és Svájc is – írja az Origo.

Az ENSZ állam- és kormányfőinek december 10-11.-i, a marokkói Marrákesben rendezendő csúcstalálkozóján a tervek szerint elfogadják a bevándorlást elősegítő globális migrációs csomagot.

Számos ENSZ-tagállam azonban nem ért egyet a marrákesi paktumnak nevezett csomaggal.

Kolinda Grabar-Kitarovic, Horvátország jobboldali és bevándorlásellenes köztársasági elnöke tegnapelőtt jelentette be, hogy

hazája biztosan nem fogja aláírni a paktumot.

Grabar-Kitarovic döntését azzal indokolta, hogy a csomag az illegális migrációt segítené elő. A horvát államfő szóvivőjén, Ivana Crnić-on keresztül megerősítette álláspontját.

Andrej Babis cseh miniszterelnök csütörtökön közölte: javasolni fogja koalíciós partnerének, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD), hogy Bécshez és Budapesthez hasonlóan Prága se fogadja el a globális migrációs csomagot.

Babis szerint a tervezett paktum elmossa a különbségeket a legális és az illegális migráció között, illetve a dokumentum megfogalmazásai lehetővé teszik a különböző értelmezéseket.

Az oe24.at nevű osztrák hírportál úgy tudja, hogy Csehország is kilép a paktum jóváhagyási folyamatából, így azt nem is írja majd alá. Korábban Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter bejelentette, hogy kérni fogja Mateusz Morawiecki miniszterelnöktől Varsó kilépését a jóváhagyási folyamatból, mert

a tervezet nem garantálja Lengyelország biztonságát, sőt mi több, elfogadása esetén csak tovább bátorítaná az illegális bevándorlást.

Alice Weidel, a bevándorlásellenes jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt társelnöke a magyar, az amerikai és az osztrák példára hivatkozva határozottan elutasítja a marrákesi paktumot.

Szerinte a berlini szövetségi kormánynak azt semmiképp sem szabadna aláírnia.

Pártja döntését Weidel azzal indokolta, hogy

a migrációs csomag legalizálná az illegális bevándorlást, és meghívót jelentene a migránsok számára a Németországba való letelepedéshez.

Eddig négy állam jelentette be hivatalosan, hogy nem írja alá a paktumot és az egyeztetési folyamatban sem vesz részt, ezek a következők:Magyarország, az Egyesült Államok, Ausztrália és Ausztria. A tervezetet a fenn említett államokon kívül Svájc és Dánia kormánya is kritikával illeti.

 

Forrás: Origo | Borítókép: Kolinda Grabar-Kitarovic FORRÁS: AFP/LANA SLIVAR DOMINIC

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest