Belföld Hírek

Erdő Péter: Felelősen kell élni az életünket

A gondolati körben a mindenszentek és a halottak napja szinte eggyé vált, pedig jelentős különbség van a két ünnep között. „Mindenszentek napján az összes üdvözültekre emlékezünk, az ő tiszteletüket indítjuk fel magunkban” – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában – írja a hirado.hu.

Az egyházban fokozatosan jutottunk el arra a gondolatra, hogy egy külön napot szenteljünk nekik, hiszen meg vagyunk győződve róla, hogy azok, akiket oltárra emelt az egyház tisztelete, nem az egyetlen üdvözültek, hanem nagyon sok, olyan hétköznapi ember is az örök boldogságba jutott, aki Isten akarata szerint igaz, tisztességes módon élte le az életét – közölte Erdő Péter.

Nekik mindnyájuknak egy közös, örök boldogság a sorsuk, tehát együtt, az összes szenteket tiszteljük egy napon. Ez mindenszentek ünnepének a fő mondanivalója – tette hozzá. A halottak napja viszont azokra vonatkozik, akik elhunytak már, de még tisztulásra van szükségük ahhoz, hogy eljuthassanak majd a boldogság állapotába – húzta alá Erdő Péter.

Az egyház az ősidőktől fogva, már a kezdetektől imádkozik a halottakért. Teszi ezt azért, mert már a késői zsidóságban is szokás volt a halottakért imádkozni és áldozatot bemutatni. A makkabeusok könyvében lehet erről olvasni, Makkabeus Júdás áldozatot ajánlott fel az elhunyt katonákért, akiknek a nyakában pogány Istenek amulettjét találták – hívta fel a figyelmet Erdő Péter.

Egyrészt bűnösnek tekintették őket, másrészt viszont a népük szabadságárét haltak meg, így úgy gondolták, van remény a számukra. Ezért imádkoztak és áldozatot mutattak be értük – fűzte hozzá.