Hírek Kék hírek Ország-világ

Nyolc év 6 hónap börtön lett a macedón kábítószercsempész jogerős büntetése

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla, mint II. fokú bíróság a kábítószer birtoklásának bűntette miatt K. I.  ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon hozott ítéletét. A vádlott szabadságvesztés büntetésének tartamát 7 év 6 hónapról 8 év 6 hónapra, míg a Magyarország területéről kiutasítás tartamát 5 évről 8 évre súlyosította. Enyhített viszont a táblabíróság a szabadságvesztés végrehajtási fokozatán, és kimondta, hogy a vádlottnak fegyház helyett börtönben kell kitöltenie büntetését.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott olyan nagy mennyiségű kábítószert akart az országban behozni, amely – igazodva a büntetés kiszabási gyakorlathoz is – mindenképp súlyosabb szabadságvesztés büntetés és kiutasítás meghozatalát tette indokolttá. Ugyanakkor a macedón állampolgár vádlottnak, aki a magyar nyelvet nem ismeri, idegen nyelvű környezetben, hazájától és családjától is távol kell letöltenie a büntetését. Ezt a Szegedi Ítélőtábla korábban is mindig figyelembe vette hasonló ügyekben, és most is úgy döntött, hogy a büntetési célok megvalósulásához elegendő, ha a vádlott eggyel enyhébb büntetési fokozatban, vagyis fegyház helyett börtönben tölti ki büntetését.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2017. november 21-én K. I. macedón állampolgár vádlottat. Ezért őt a bíróság 7 év 6 hónap fegyházra és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. Kimondta a törvényszék: a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének letöltést követő napon bocsátható feltételes szabadságra. 

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A vádlott 2016-ban ismeretlenül maradt személyek felé több ezer eurós tartozást halmozott fel. Ezek a személyek a tartozás kiegyenlítése érdekében felszólították a vádlottat, hogy azt dolgozza le. Ezért 2016 novemberében Macedóniában átalakították a vádlott gépjárművét úgy, hogy az utastér teljes padlózatát a két hátsó üléssor és a raktér alatt kb. 11 centiméterrel megemelték, azt új burkolattal látták el. Így egy 500 liter térfogatú dupla fedett rekeszt hoztak létre, amelybe 90 csomag, összesen 47.342 gramm bruttó össztömegű kannabiszt tartalmazó anyagot rejtettek.

Ezt követően a járművet Skopjéban visszaadták a vádlottnak, és közölték vele, hogy a kábítószert először Csehországba és Szlovákiába juttassa el, majd onnan a telefonon kapott utasítások alapján menjen a további rendeltetési helyekre. A vádlott így tudta, hogy a gépkocsiját átalakították, és abban marihuánát rejtettek el.

2016. december 17-án a vádlott elindult a feladat teljesítésére, de még ezen a napon a szerb-magyar határon a röszkei vámhivatal munkatársai a gépkocsi átvizsgálása során megtalálták az elrejtett kábítószert. A vádlott által Magyarországra behozni kívánt növényi anyag totál-THC-tartalma minimálisan 5.720 gramm, amely a különösen jelentős mennyiség alsó határát, ami 1200 gramm, meghaladja, annak közel 4,8-szorosa.

 

Forrás: Szegedi Ítélőtábla | Borítóképünk illusztráció.