Hírek Kiemelt hírek

Jövő héten kerülhet helyére az igazfalvi templom tornya

Több mint egy évvel ezelőtt, 2017. szeptember 17-én borította le a heves szél Igazfalva református templomának tornyát. Az összefogásnak köszönhetően nemcsak a torony kerül vissza hamarosan, a 115 éves épület kívülről és belülről is megújul.

Éppen a reformáció emlékünnepét és a falunapokat tartotta Igazfalva, mikor heves vihar vonult át Temes megyén, hatalmas károkat okozva a helyi templomban. Az Alpár Ignác tervezte épület toronysisakja ledőlt és a templomtető is összetört.

Az épület felújítására a szeptemberi események előtt is érkeztek támogatások a Teleki László Alapítványtól, illetve a magyar minisztériumtól, a torony ledőlése után viszont még nagyobb forrásra volt szükség a károk helyreállítására.

– Mi láttuk a problémát, de nem gondoltuk, hogy ekkora nagy, hogy még egy ilyen dolog is megtörténhet, hogy ledől. Korábban nagy fenyőfák vették körbe a tornyot és az egész templomot, nem volt annyira látható és látványos, de amikor ezeket kivágták – mivel egy gombabetegség megtámadta őket – akkor kezdett el jobban látszani, és el is kezdtük tervezni, hogy milyen lépéseket kellene tennünk. A 2016-os, augusztus 16-i vihar, ami az első vihar volt, az tette tulajdonképpen nyilvánvalóvá, hogy nagyon komoly baj van, mert akkor már megmozdult a torony, de még a helyén maradt – fogalmazott Czapp István, a település református lelkésze.

Kérdésünkre elmondta, az 1903. december 5-én felszentelt templomon többször végeztek munkálatokat; forgatták át a cserepeket, cserélték a léceket, illetve gerendákkal meg is erősítették, a problémát viszont az jelentette, hogy a zsindelyes szerkezet nem volt megfelelően kezelve, a jégverések bezúzták a zsindelyt, a víz beszivárgott, és bár bádog került rá, mindez végül a fa korhadásához vezetett.

A munkálatok az idei év júniusában kezdődtek meg, jelenleg is párhuzamosan zajlanak: a hamarosan felkerülő torony mellett a templom külseje és belseje, elektromos hálózata is megújul. A templom renoválását magánszemélyek és a testvértelepülések is támogatták, Makó is mintegy egymillió forinttal segítette a felújítást, továbbá a Maros menti település közbenjárásával Lázár Jánoshoz is eljutott az igazfalvi templom ügye, amely pozitív elbírálásban részesült, ennek köszönhetően 94 millió forint támogatásban részesült az Igazfalvi Református Egyházközség.

navigate_before
navigate_next

A helyi református közösség azóta a parókia melletti gyülekezeti teremben gyakorolja vallását, a falunapot is itt tartották. Az összesen mintegy ezer főt számláló település templomának tornyát várhatóan jövő héten szerdán emelik a helyére, a végleges időpont viszont nagyban függ a következő napok időjárásától is.